Cristian Dumitru Crişan

ACORD PAPAL – Vatican: un mureșean a devenit cel mai tânăr episcop catolic din lume

ALEGERE CANONICĂ. Papa Francisc și dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care părintele Călin Ioan Bot și părintele Cristian Dumitru Crişan au fost aleși episcopi.

 

Cristian Dumitru Crişan (38 de ani) este orginar din satul mureșean Sântu (situat în apropierea municipiului Reghin și parte din comuna Lunca, sat din care este originară și soția președintelui României, Carmen Iohannis) și a fost ales episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abula și devenind, după consacrarea episcopală, cel mai tânăr episcop catolic din lume – până acum, cel mai tânăr episcop catolic din lume era episcopul greco-catolic ucrainean Stepan Sus.

 

Părintele Crișan s-a născut în 11 octombrie 1981 și a studiat Teologia la Blaj, în perioada 2000-2003. În 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”, iar în 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

 

În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități și a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța.

 

În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

 

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”. În 2018 a obținut Certificatul „Emouna – l’amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris, iar în 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală și, în 11 octombrie 2018, Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare