Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

DECIZIE CNCD – Primarul Dorin Florea, amendat cu 10.000 de lei pentru afirmații „extrem de rasiste”: edilul a anunțat contestarea amenzii

SANCȚIONAT PENTRU RASISM. Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a fost amendat astăzi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 10.000 de lei, pentru afirmații „extrem de rasiste”. Decizia a fost luată în unanimitate.

 

Edilul Florea a fost convocat la CNCD pentru afirmațiile făcute în spațiul public privind faptul că asistații sociali și oamenii săraci de etnie romă nu ar trebui să aibă copii, sau acest fapt ar trebui condiționat. Florea și-a trimis punctul de vdere sub forma unei scrisori.

 

CNCD și-a argumentat decizia în felul următor: „Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză.

 

(…) Pe lângă această indemnizație (n.red., de creștere a copilului), unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților. La nivelul UE, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați.

 

Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea, nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”.

 

Ulterior deciziei, primarul Dorin Florea a precizat (pe rețeaua publică de socializare Facebook): „Referitor la sancțiunea care mi-a fost aplicată astăzi din partea CNCD, nu pot spune decât că m-am înșelat când mi-am imaginat că va exista un dram de corectitudine în analiza demersului pe care l-am făcut. Graba cu care am primit această amendă definește, încă o dată, că nu se dorește rezolvarea problemei, ci pur și simplu modalitatea de a ți se pune pumnul în gură în momentul în care spui un adevăr.

 

De multe ori, în România, a spune un adevăr constituie un delict. Voi contesta această măsură, deoarece nu cred în justețea ei, la fel cum nu crede în ea nici numărul impresionant al cetățenilor care m-au susținut”.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare