ACȚIUNE – Salvamont Mureș a montat patru refugii montane în Munții Călimani

MONTAN. A fost finalizat un proiect al Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, prin care au fost amenajate patru refugii montane în Munții Călimani, deschise pentru toţi cei care trec prin respectivele zone şi au nevoi de un adăpost de noapte sau de un refugiu pe perioada unei calamități.

 

Proiectul a fost finanțat din bugetul județului și Salvamont Mureş l-a implementat împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgență și cu ajutorul Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca (care a ajutat la transportul pe crestele montane, cu elicopterul, a subansamblelor cabanelor).

 

Cele patru refugii au fost amplasate în Poiana Lungă, Curmătura Tihului, Stâncile Rusca şi în Șaua Negoiu (iată coordonatele acestora: Poiana Lungă 47.1111, 25.0079; Curmatura Tihului 47.119556, 25.110115; Vârful Rusca 47.113, 25.143 – la 1.913 metri altitudine; Șaua Negoiu 47.1084, 25.2072), zone din Munții Călimani care fac parte din Parcul Național Călimani.

 

Refugiile sunt proprietatea Salvamont Mureș, au paturi supraetajate și pot oferi adăpost pentru 8-9 persoane, însă în caz de urgență pot găzdui până la 14 persoane. Salvamont Mureș a anunțat că patrulele formate din membrii serviciului și rangerii Parcului Național Călimani vor controla periodic și vor supraveghea buna funcționare a acestor refugii montane, rugându-i pe drumeții care le folosesc să respecte regulamentul (amplasat în interior), pentru ca aceste amplasamente atât de importante în caz de urgențe să se păstreze în bune condiții mulți ani de acum înainte.

 

Salvamont Mureș, serviciu înființat în urmă cu 15 ani (la 23 ianuarie 2003), care în vara acestui an a finalizat și acțiunea de completare/montare a indicatoarelor turistice și de întreținere a marcajelor turistice din Munții Călimani, și-a propus să amplaseze astfel de refugii și în Munții Gurghiu.

 

 

  • Fotografiile care ilustrează articolul aparțin Salvamont Mureș

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare