Acțiuni, Urme, Recuzite – Alexandru Antik @ Camera K’ARTE

ARTĂ. Opening: Sâmbătă, 28 octombrie, orele 19:00 (în prezența artistului) la Camera K’ARTE, Str George Enescu, Târgu Mureș.

Alexandru Antik este un artist cunoscut pentru activitatea sa experimentală din zona acționismului și a instalației multimedia. Lucrările lui traversează diverse medii, precum obiect, instalație, acțiune, video sau fotografie. Deseori artistul combină mai multe genuri artistice, sau prezintă recuzitele acțiunilor sale, organizate sau recreate în instalații felurite. Pe parcursul deceniilor Antik a prezentat o serie de acțiuni-performance-uri în diferite spații artistice și neconvențiale, majoritatea acestor spectacole au fost prezentate cu o singură ocazie. Cu scopul recuperii acestor acțiuni pentru memoria colectivă și totodată de a realiza o mai eficientă arhivare a acestora, artistul transfigurează acțiunile sale în instalații multimedia, care evocă atmosfera evenimentului inițial mai bine decât o simplă fotografie sau descriere textuală. El reutilizează conceptual recuzitele acțiunilor sale, și în acest fel urmele și documentația vechilor lucrări devin elemente de instalații și corespund funcțiilor multimedia a instalației create. În expoziția “ACȚIUNI, URME, RECUZITE” artistul prezintă un segment al acestor activități.

Alexandru Antik (1950, Reghin) este activ pe scena artei românești începând de la sfârșitul anilor 1970 ca membru al mișcării tinerilor artiști, Atelierul 35. După 1990, a participat la numeroase expoziții de performance și artă multimedia, românești și internaționale. Artistul trăiește și lucrează în Cluj.

Artă contemporană în Camera K’ARTE
Ediția a zecea a proiectului “Artă contemporană în Camera K’ARTE” se va concentra pe ideea de comunitate, în special pe această relație de modelare constantă, permanentă și reciprocă dintre artiști și comunitate. În acest an, aniversar, proiectul găzduiește doar artiști cu origini mureșene care au dezvoltat cariere extraordinare în artă dar care au expus, în ciuda acestui fapt, rar sau deloc în comunitatea care i-a generat. Artiști născuți în decade diferite (anii 50, 60, 70 și 80) al căror parcurs și discurs artistic a fost modelat de contexte social-politice extrem de diverse: Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad, Vali Chincișan, Csiki Csaba. Mureșeni la origine și cosmopoliți prin vocație. Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice.
______________________

Expoziția face parte din proiectul “Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ed a X-a.
Un proiect: Asociatia K’ARTE.
Cu sprijinul: REEA.
Finanțat de Consiliul Judetean Mures
Proiect co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Municipiului Târgu Mureș și a Consiliului Local care nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare