Activitatea de construcții din România se intensifică în T4

CREȘTERE. Producția brută a firmelor de construcții din România, în prețuri comparabile, a urcat cu aproape 22% an/an în ultimul trimestru din 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Creșterea activității companiilor de construcții s-a accelerat de la 16% an/an în trimestrul al treilea și a contribuit la performanța generală de 13% an/an din acest an.

Condițiile tot mai restrictive de creditare (creșterea ratelor dobânzilor) au pus un capac segmentului dinamic al pieței rezidențiale în ultimele trei trimestre din 2022, dar înăsprirea monetară nu a avut efecte vizibile asupra segmentelor de clădiri nerezidențiale și de inginerie civilă.

De fapt, aceste două segmente au luat avânt, în special în a doua jumătate a anului, când au avansat cu 26% de la an la an fiecare.

În schimb, producția din segmentul rezidențial a crescut cu doar 1% an/an în semestrul al doilea.

Speranțele pentru o creștere economică în continuare sunt parțial legate de acest sector, unde se presupune că proiectele vor prospera datorită banilor din Facilitatea de Reziliență și a altor fonduri de la bugetul Uniunii Europene.

Forța de muncă se transformă într-o constrângere semnificativă, dar și capacitatea companiilor de a întreprinde mai multe proiecte ar putea împiedica dezvoltarea proiectelor la viteză maximă.

Deși acest lucru nu este atât de vizibil în orașele de prim rang, unde proiectele majore sunt încă în construcție, este probabil ca segmentul rezidențial să rămână în surdină pentru o vreme, cel puțin în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare