Actorul Dan Nuțu va fi premiat cu Premiul pentru întreaga activitate în cadrul Premiilor Gopo

CULTURĂ. Actorul Dan Nuțu va fi distins cu Premiul pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc pe 29 aprilie la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Cu o carieră de peste cinci decenii, născut în 1944 în București, Dan Nuțu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” în 1966, fiind ulterior angajat la Teatrul Bulandra.

Printre filmele în care a interpretat se numără „Duminică la ora 6”, primul său film alături de Irina Petrescu, regizat de Lucian Pintilie. Prin rolurile sale de tineri nonconformiști, a devenit cunoscut drept „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor ’60”, după cum l-a numit Tudor Caranfil. Alte filme notabile includ „Meandre” (1966), „Diminețile unui băiat cuminte” (1966), „100 de lei” (1973) și „Dincolo de nisipuri” (1974).

Cu o atitudine rebelă, adesea comparat cu James Dean sau Tom Courtenay, Dan Nuțu și-a întrerupt brusc cariera la sfârșitul anilor ’70 pentru a emigra în Statele Unite ale Americii, revenind în țară după anii 2000.

Pe lângă rolurile sale pe marile ecrane, Dan Nuțu este cunoscut și pentru fondarea programului Aristoteles Workshop în 2006, împreună cu producătoarea Cristina Hoffman. Acest atelier de film documentar dedicat artiștilor din întreaga lume a produs peste 40 de filme, câștigând premii și recunoaștere internațională.

Contribuția lui Dan Nuțu la teatrul și filmul românesc a fost recompensată cu numeroase distincții, inclusiv Premiul Academic și Trofeul UCIN în 2017 și Premiul de Excelență la TIFF în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare