Zoltan Prosszer

ACUZAT DE EVAZIUNE FISCALĂ – Zoltan Prosszer, administratorul special al Romcab, trimis în judecată pentru infracțiuni economice

FAPT. Omul de afaceri Zoltan Prosszer, acționar majoritar și președinte al Consiliului de Administrație al Romcab SA Târgu Mureș (din 2017, când firma a intrat în insolvență, Prosszer este administrator special al companiei), a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, într-un dosar penal înregistrat pe 9 decembrie 2020 la Tribunalul Mureș. În speță, compania Romcab a fost chemată în judecată ca parte responsabilă civilmente, iar ANAF (prin AJFP Mureș) s-a constituit parte civilă.

 

În mai 2019, DIICOT a început urmărirea penală a lui Prosszer, într-un dosar inițiat la plângerea lui Valentin Stănescu, unul dintre acționarii minoritari ai Romcab Târgu Mureș. Prosszer, care până în 2017 a fost director general al companiei, era suspectat pentru comiterea unor infracțiuni economice (respectiv, “prezentarea cu intenție către acționari de situații financiare inexacte și informații nereale privind condițiile economice ale Romcab, în formă continuată”).

 

Romcab și-a cerut insolvența în februarie 2017, după ce a raportat o pierdere financiară în 2016 de 39 de milioane de euro, deşi în primele 9 luni ale acelui an înregistrase un profit de 9 milioane de euro. De asemenea, conducerea companiei din Târgu Mureș a raportat o depreciere a stocurilor de peste 130 de milioane de lei în ultimele 3 luni ale anului 2016 (conform datelor auditate).

 

Procesul va fi judecat pe fond de magistrații Secției Penale a Tribunalului Mureș. Romcab a mai fost în insolvență, în perioada 2004-2010. Anul trecut, Romcab a raportat o cifră de afaceri de 462,7 milioane de lei (aproape jumătate din cel mai bun an al firmei, 2016, cel dinaintea intrării în insolvență), o pierdere netă de peste 140,5 milioane de lei și datorii de peste 1 miliard de lei. Anul trecut, Romcab avea 301 angajați.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare