Adevăr sau mit? Consumul de benzină Premium versus Standard

AUTO. Întrebarea cu privire la eficiența benzinei premium comparativ cu cea standard este un subiect des dezbătut printre șoferi. Există opinii care susțin că benzina premium se consumă mai repede, însă ce spune știința și practica de zi cu zi?

Benzina premium, cu o cifră octanică mai mare, este recomandată pentru motoarele performante, având rolul de a reduce riscul de detonație și de a permite motoarelor puternice să funcționeze la capacitate maximă. Totuși, acest lucru nu implică neapărat că mașina ta va consuma mai multă benzină premium decât cea standard.

Un test realizat de către canalul de YouTube La Garaj Show a dorit să răspundă la întrebarea privind consumul de benzină. Testul a fost efectuat pe un Volkswagen Golf GTI 2.0 TFSI, alimentat cu benzină standard și premium de la același producător.

În prima rundă, cu benzină de 95, mașina a fost setată la o viteză de 97 km/h, pe pilot automat, consumând un litru de benzină în 11 minute și 59 de secunde. În a doua rundă, cu benzină premium de cifră octanică 100, timpul a fost de 12 minute, rezultatele fiind practic identice. Un alt test a fost efectuat și cu benzină pentru curse, cifră octanică 104, rezultatul indicând 12 minute și 3 secunde pentru consumul unui litru de benzină.

Concluzia testului indică că nu există o diferență semnificativă în consumul de benzină între cele două tipuri, și anume, premium și standard. Orice discrepanță poate fi atribuită mai degrabă stilului de conducere al șoferului și nu compoziției benzinei în sine.

Este important de menționat că beneficiile benzinei premium se referă în principal la performanța motorului și prevenirea detonației în motoarele puternice. Pentru un șofer mediu, alegerea dintre benzină premium și standard poate fi făcută în funcție de buget și de cerințele specifice ale vehiculului său.

În concluzie, mitul conform căruia benzina premium se consumă mai repede decât cea standard poate fi considerat în mare parte neîntemeiat, cu rezultatele testului indicând o diferență neglijabilă în consumul real.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare