ADEVĂRUL COMPLET – Azomureș va opri producția în 16 decembrie, clamând creșteri ale gazului de 540%, deși în octombrie a primit o subvenție pentru gaz de peste 5 milioane de euro

0
1543

FAPTELE. Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de  agricultura și industria românească, cu fabrica în Târgu Mureș, a anunțat că va opri producția și va intra în mentenanță, din cauza creșterii prețului gazului cu 540%, fapt care a crescut prețul produselor sale principale cu 250% (la uree, de exemplu), făcându-le greu vandabile. Acestea sunt fapte cunoscute de cei interesați.

 

Pentru a completa adevărul, o precizare: cu doar două luni înainte de deja programata sistare a activității, respectiv în 19 octombrie 2021, conform datelor obținute de Digi24, Azomureș, care este cel mai mare consumator de gaz din România, a primit de la statul român, ca ajutor pentru companiile energointensive (au fost subvenționate circa 30 de companii mari consumatoare de gaz și energie electrică), suma de peste 25,6 milioane lei (exact: 25.679.174,33 lei, echivalentă în ziua plății cu 5.188.760 euro).

 

Acest ajutor de stat este oferit pentru susținerea activității marilor consumatori de energie, care au foarte mulți angajați, pentru “a evita riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României”. În 2021, România a plătit acestor mari consumatori sub formă de ajutor de stat aferent anului 2020, peste 131,8 milioane de euro.

 

În emisiunea „Agricultura la Raport” de la Agro TV, realizată de Ovidiu Ghinea, purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a precizat că oprirea producției este deja demarată și va fi pusă în practică în 15-16 decembrie 2021, menționând că nu va fi vorba despre revizia tehnică programată în vară, pentru că vremea nu permite astfel de lucrări, ci de lucrări de mentenanță. Soluțiile căutate împreună cu responsabilii din Guvern (printre care ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu) nu au ajuns la niciun rezultat, iar reluarea producției va fi reluată “în condițiile în care va exista un contract ferm, la prețuri acceptabile, pentru furnizarea de gaze naturale”.

 

Oprirea producției Azomureș se va repercuta direct asupra agriculturii și a prețurilor plătite de consumatorul final (cetățeanul), pentru că în această perioadă ar fi trebuit să se producă stocurile de îngrășăminte pentru campania agricolă de primăvară, din martie-aprilie 2022.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ