ADIO – A murit poetul mureșean Ion Horea, unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici

0
317
Ion Horea (1929-2019)

DECES. A murit poetul mureșean Ion Horea (89 de ani), unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici. Anunțul a fost făcut de conducerea Uniunii Scriitorilor din România care a consemnat că “întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere” prin dispariția sa.

 

Născut în satul mureșean Petea (comuna Band, în trecut Petea de Câmpie), într-o familie de țărani, Horea a fost admis la Liceul “Al. Papiu-Ilarian” din Târgu Mureş, în anii Dictatului de la Viena şi ai războiului învăţând la Aiud şi Turda. A urmat Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti, întrerupându-şi studiile din cauza “dosarului” (părinţii săi au fost declaraţi chiaburi). În 1951 a fost admis la Şcoala de Literatură “M. Eminescu”, după ce debutase cu versuri în “Ardealul nou” şi publicase în “Almanahul literar” de la Cluj, “Contemporanul” şi “Flacăra” de la Bucureşti.

 

A fost redactor la “Viaţa Românească” (1952-1964), secretar al Uniunii Scriitorilor (1964-1968) şi apoi redactor şef-adjunct la “România literară”, până în 1990. A debutat editorial cu Poezii (1956) și a fost premiat de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor sau cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ