Ion Horea (1929-2019)

ADIO – A murit poetul mureșean Ion Horea, unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici

DECES. A murit poetul mureșean Ion Horea (89 de ani), unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici. Anunțul a fost făcut de conducerea Uniunii Scriitorilor din România care a consemnat că “întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere” prin dispariția sa.

 

Născut în satul mureșean Petea (comuna Band, în trecut Petea de Câmpie), într-o familie de țărani, Horea a fost admis la Liceul “Al. Papiu-Ilarian” din Târgu Mureş, în anii Dictatului de la Viena şi ai războiului învăţând la Aiud şi Turda. A urmat Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti, întrerupându-şi studiile din cauza “dosarului” (părinţii săi au fost declaraţi chiaburi). În 1951 a fost admis la Şcoala de Literatură “M. Eminescu”, după ce debutase cu versuri în “Ardealul nou” şi publicase în “Almanahul literar” de la Cluj, “Contemporanul” şi “Flacăra” de la Bucureşti.

 

A fost redactor la “Viaţa Românească” (1952-1964), secretar al Uniunii Scriitorilor (1964-1968) şi apoi redactor şef-adjunct la “România literară”, până în 1990. A debutat editorial cu Poezii (1956) și a fost premiat de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor sau cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare