ADIO – A murit poetul mureșean Ion Horea, unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici

0
134
Ion Horea (1929-2019)

DECES. A murit poetul mureșean Ion Horea (89 de ani), unul dintre cei mai importanţi poeţi români postbelici. Anunțul a fost făcut de conducerea Uniunii Scriitorilor din România care a consemnat că “întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere” prin dispariția sa.

 

Născut în satul mureșean Petea (comuna Band, în trecut Petea de Câmpie), într-o familie de țărani, Horea a fost admis la Liceul “Al. Papiu-Ilarian” din Târgu Mureş, în anii Dictatului de la Viena şi ai războiului învăţând la Aiud şi Turda. A urmat Institutul de Arte Plastice “N. Grigorescu” din Bucureşti, întrerupându-şi studiile din cauza “dosarului” (părinţii săi au fost declaraţi chiaburi). În 1951 a fost admis la Şcoala de Literatură “M. Eminescu”, după ce debutase cu versuri în “Ardealul nou” şi publicase în “Almanahul literar” de la Cluj, “Contemporanul” şi “Flacăra” de la Bucureşti.

 

A fost redactor la “Viaţa Românească” (1952-1964), secretar al Uniunii Scriitorilor (1964-1968) şi apoi redactor şef-adjunct la “România literară”, până în 1990. A debutat editorial cu Poezii (1956) și a fost premiat de mai multe ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor sau cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here