Adio panouri solare? Invenția genială a unui pensionar pentru energie ieftină

ENERGIE VERDE. Într-o lume unde deșeurile de plastic și nevoia de energie regenerabilă sunt două dintre cele mai mari provocări, un pensionar a reușit să vină cu o soluție inovatoare. După mai bine de 10 ani de muncă asiduă, Dan Caris a creat o invenție remarcabilă care transformă plasticul în electricitate. Invenția sa, un mic generator de dimensiunea unei cutii de pantofi, promite să curețe planeta și să furnizeze energie curată.

Context și problemă globală
Producția anuală de deșeuri de plastic la nivel mondial a crescut dramatic în ultimele două decenii, de la 180 de milioane la peste 350 de milioane de tone, conform raportului OECD Global Plastic Outlook. În Spania, doar mai puțin de 12% din acest plastic este reciclat, o problemă întâlnită în multe alte țări. În fața acestei situații alarmante, inventatorul CarisMatic a propus o soluție ingenioasă care să abordeze ambele probleme: reciclarea plasticului și producerea de energie regenerabilă.

Invenția lui Dan Caris
Dan Caris, un veteran în domeniul ingineriei cu peste 40 de ani de experiență, a fost inspirat să găsească o soluție după ce a constatat dificultățile de reciclare a unor cartușe de imprimantă. Astfel, a conceput un generator capabil să transforme deșeurile de plastic în electricitate. Generatorul nu necesită alt tip de combustibil sau sursă de energie, ci doar deșeuri de plastic, precum sticle, pungi și alte produse similare.

Cum funcționează invenția
După obținerea brevetelor în 2022, Dan Caris a dezvăluit că generatorul său constă din opt până la zece sisteme independente, care includ procese electrochimice, termice și mecanice. Procesul începe cu transformarea plasticului într-un nor fin pulverizat, care este încălzit la temperaturi înalte într-o cameră ceramică. Aburul rezultat învârte o turbină specială, inventată de Nicola Tesla în 1913, care produce electricitate. Această turbină cu strat limită nu folosește pale, ceea ce o face mai eficientă și durabilă.

În etapa finală, plasticul supraîncălzit este redus la nivel molecular și combinat chimic cu un convertor. De asemenea, invenția utilizează tehnologia de captare a carbonului, folosită pe scară largă de industriile poluante pentru a minimiza emisiile de carbon.

Evoluția proiectului
Compania creată de Dan Caris are planuri mari pentru această invenție. Deși inițial se preconiza începerea producției de unități până la sfârșitul anului trecut, proiectul este încă în dezvoltare. Echipa a continuat să îmbunătățească designul, înlocuind componentele ceramice cu aluminiu anodizat pentru o eficiență mai mare.

Deși capacitatea exactă a generatorului de a produce energie din plastic nu a fost încă specificată, scopul final este de a furniza o soluție scalabilă atât pentru uz casnic, cât și industrial.

Concluzie
Invenția lui Dan Caris reprezintă o speranță pentru o lume mai curată și o sursă de energie mai sustenabilă. În timp ce panourile solare rămân o opțiune populară pentru energia regenerabilă, această nouă tehnologie ar putea schimba modul în care gestionăm deșeurile de plastic și ne satisfacem nevoile energetice. Prin acest generator inovator, plasticul care altfel ar fi ajuns în natură se transformă într-o resursă valoroasă de energie electrică, aducând beneficii atât pentru mediu, cât și pentru consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare