ADMITERE – Medicina militară, neatractivă pentru tineri: în Tîrgu Mureș, 126 de candidați pe 100 de locuri
MEDICINĂ MILITARĂ. Miercuri, 25 iulie, la Institutul Medico-Militar are loc examenul de admitere pentru anul de învăţământ 2018-2019. Cu toate că în acest an numărul de locuri pentru formarea medicilor militari a crescut de patru ori (decizia i-a aparținut ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, “după analizarea necesităţile operaţionale ale Armatei României şi ţinând cont de oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel naţional”), profesia de medic militar nu e considerată atractivă pentru tineri.
Deși în cele două catedre de pregătire medico-militară sunt câte 100 de locuri disponibile (faţă de 30 anul trecut în București și 20 în Tîrgu Mureș), în urma probelor eliminatorii (pentru a fi studenți la medicină militară, candidații au de parcurs trei etape: recrutarea, selecția – din pregătire sportivă și teoretică – și admiterea), pentru Catedra de pregătire medico-militară de la Tîrgu Mureş (pentru care examenul va avea loc în sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie) situaţia se prezintă astfel:
– pe locurile Ministerului Apărării Naţionale la specializarea medicină generală pe 90 de locuri sunt 125 candidaţi înscrişi;
– pe locurile Ministerului Afacerilor Interne la specializarea medicină generală pe 5 locuri este înscris un singur candidat;
– pe locurile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la specializarea medicină generală pe 5 locuri nu sunt înscrişi candidaţi.
Avantaje ale studenților la Medicină Militară sunt: școlarizare, cazare, hrană și asistență medicală gratuită, o soldă lunară începând cu primul an de studiu și burse ERASMUS+ la universităţi din străinătate. Conform MApN, pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire (6 ani facultate, 4-7 ani rezidenţiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgenţă şi operaţională).
msnews