ADR Centru devine organism intermediar pentru implementarea Programului Tranziție Justă în Regiunea Centru

INVESTIȚII. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) a făcut un pas important în implementarea Programului Tranziție Justă în Regiunea Centru, devenind Organism Intermediar pentru această inițiativă. Împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), ADR Centru a semnat un Acord-cadru pentru delegarea unor atribuții privind implementarea Priorității 6 a Programului Tranziție Justă. Acest program primește finanțare majoritară din Fondul European pentru o Tranziție Justă, parte a Politicii europene de Coeziune. Suma alocată pentru Regiunea Centru se ridică la 277 milioane de euro.

Prioritatea 6 a Programului Tranziție Justă se concentrează pe județul Mureș, singurul județ din Regiunea Centru care va beneficia de sprijin financiar prin intermediul acestui program. Domeniile finanțate includ dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului, tranziția forței de muncă, energiile verzi accesibile și mobilitatea nepoluantă. De asemenea, se va acorda sprijin pentru ecologizarea și reconversia imobilelor afectate de activități industriale, investiții în reducerea emisiilor poluante din producția de fertilizanți chimici, precum și investiții productive în întreprinderi mari, în conformitate cu Planul Teritorial de Tranziție Justă. ADR Centru va desfășura activități de evaluare, selecție și contractare a proiectelor, monitorizarea și sprijinirea beneficiarilor în vederea îndeplinirii rolului de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă.

Programul Tranziție Justă a fost aprobat de Comisia Europeană în decembrie 2022 și are ca scop sprijinirea teritoriilor care se confruntă cu provocări socio-economice majore în contextul tranziției către neutralitatea climatică. În acest sens, programul contribuie la implementarea Pactului Verde European, care își propune ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Alocarea totală pentru program este de 2,53 miliarde de euro, din care 2,138 miliarde de euro sunt fonduri din Fondul de Tranziție Justă și 391 de milioane de euro sunt cofinanțarea națională.

Bugetul alocat Priorității 6 a Programului Tranziție Justă pentru dezvoltarea județului Mureș este de 277.032.659 euro, din care 235.477.760 euro provin din Fondul pentru Tranziție Justă și 41.554.899 euro reprezintă contribuția națională.

În cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Direcția Generală Dezvoltare Regională și Tranziție Justă deține calitatea de Autoritate de Management pentru Programul Tranziție Justă și a delegat către ADR Centru rolul de Organism Intermediar pentru implementarea proiectelor din Prioritatea 6 a programului în Regiunea Centru. Acordul semnat între MIPE și ADR Centru stabilește funcțiile delegate Organismului Intermediar, inclusiv evaluarea și selecția proiectelor, verificarea achizițiilor și cererilor de finanțare, monitorizarea și sprijinirea potențialilor beneficiari.

Prin implementarea acestor activități, ADR Centru are ca obiectiv sprijinirea atragerii și absorbției fondurilor europene nerambursabile, promovând diversificarea economică durabilă, în special în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la creșterea competitivității și crearea de locuri de muncă durabile și bine remunerate în economiile locale afectate de tranziția către neutralitatea climatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare