Victor Prodan

AFACEREA FLOTANTUL – Studiu de caz, Ungheni: primarul în funcție, acuzat că, prin interpuși, a rezolvat peste 250 de vize de flotant-electoral

EXCLUSIV. Primarul în funcție din orășelul mureșean Ungheni, Victor Prodan (PNL), cel trimis în judecată de DNA pentru complicitate abuz în serviciu și spălare de bani (infracțiuni de corupție) și de ANI pentru conflict de interese administrativ (pentru că-i dădea contracte firmei soției sale) – ambele dosare se află pe rolul instanțelor -, este acuzat acum de competitori electorali de faptul că a dispus acordarea a aproximativ 250 de vize de flotant, în scop electoral, unor persoane (majoritatea de etnie romă) din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș.

 

În Ungheni, orașul fost Nirașteu de dimensiunea unei comune medii, cu sub 7.000 de locuitori, în 27 septembrie 2020, conform AEP, au drept de vot fix 6.028 de persoane. Surse msnews au precizat că din cauza regresului de popularitate electorală, edilul Prodan, prin interpuși din apropierea sa, au racolat aproximativ 250 de persoane, în majoritate paupere, din județe limitrofe, dar și din alte localități din județul Mureș, cărora le-au fost rezolvate vize de flotant în Ungheni în scopul de a-și exercita votul în oraș.

 

Locațiile, determinate exact

 

În urma documentării informative a speței de către persoane specializate în acest sens, a fost întocmit și un tabel locativ electoral, fiind detectate 17 locații în care aceștia au fost primiți în spații: Terra Luxury Hotel & Events nr. 261/P; blocul Vidrasău nr. 1 (care îi aparține primarului Victor Prodan); două locații înregistrate pe numele consilierului local Pompiliu Cojoc; mai multe apartamente/case pe numele unor persoane fizice (a căror identitate o cunoaștem, dar o anonimizăm) situate la adrese din Ungheni și satele-cartier aparținătoare: Ungheni nr. 67, bl. A, sc. 1, ap. 8 și nr. 429; Vidrasău (două locații); Cerghizel nr. 18, nr. 100, nr. 149; Cerghid nr. 48, nr. 48A, nr. 77, nr. 236; Morești nr. 51.

 

Unii dintre cei cazați aici au fost disimulați în muncitori zilieri la autostrada executată de Strabag, susțin sursele msnews, însă foarte puțini dintre aceștia lucrează efectiv acolo („Și care-i nelegalitatea?”, „Păi, dvs. dacă sunteți detașat într-o altă localitate, vă duceți la vot? Că nici nu sunteți familiarizat cu candidații, n-aveți niciun imbold”.). De asemenea, lotul echipei de fotbal Unirea Ungheni și staful tehnic au primit viză de flotant, taman acum, înaintea alegerilor locale, în contextul în care mulți dintre aceștia activează de 2-3 ani la echipă.

 

„Estimăm un număr de flotanți electorali de 250-300. Mulți din noii flotanți din Ungheni au fost racolați de la groapa de gunoi din Cluj-Napoca. Au fost aduși aici de apropiați de-ai lui Prodan și li s-a făcut flotant pe adresele respective, apoi li s-au reținut cărțile de identitate și au fost duși înapoi, în Cluj, urmând să fie aduși în ziua premergătoare votului și să voteze”, au mai precizat surse implicate msnews.

 

Ce zice legea

 

Cum ar fi putut fi sesizată ilegalitatea? Simplu: multe din aceste vize de flotant sunt pe aceeași adresă, cererile fiind depuse succesiv, la intervale scurte de timp, numărul depășind media zilnică/lunară. De altfel, tocmai pentru a preîntâmpina astfel de fapt, Instituții ale Prefectului din țară au emis circulare în atenția primăriilor prin care, împreună cu polițiile județene, au atras atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legale în eliberarea adeverinţelor de reşedinţă (flotant) în contextul alegerilor locale de duminică.

 

Conform legii, stabilirea reşedinţei unei persoane se poate face doar dacă persoana a locuit mai mult de 15 zile la locuinţa secundară pentru care solicită adeverinţa, iar flotanții pot solicita primarului înscrierea în Registrul electoral în baza adeverinţei de reşedinţă cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului. De asemenea, la eliberarea adeverinţei legea stabilește o suprafaţă de minim 18 mp/persoană raportat la numărul de persoane din locație.

 

Ce face Poliția (nimic) și de ce

 

Constatarea nerespectării legii şi aplicarea amenzilor se fac de persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor (la Ungheni, aflat în aceeași clădire cu Primăria) şi de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean. În consecință, în speța de la Ungheni a fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș (comisar șef Dumitru Bîltag). Efectul, până acum, este… ZERO.

 

Subliniere: Primăria Ungheni, în urma votului consilierilor locali, cotizează la Poliția județeană cu o sumă de bani pentru ca aceasta să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege. Această ilegalitate, disimulată după un proiect în care autoritatea locală este partenera Poliției județene, a fost descrisă într-o investigație msnews AICI (evident, cei îndreptățiți să ia măsuri levitează).

 

Cătălin VISCHI

2 comments
  1. Afacerea flotantul se practica de mai mult timp si se va practica si pe viitor deorece conducatorii institutiilor statului abilitate pentru combaterea acestor practici sunt corupti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare