ALEGERI LOCALE – În județul Mureș, romii de la “Pro Europa” au anunțat susţinerea pentru candidaţii UDMR, Péter Ferenc și Soós Zoltán

ALIANȚĂ CONJUNCTURALĂ. La Târgu Mureş, liderul/preşedintele UDMR Mureş și al Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a avut joi, 17 septembrie, o întâlnire cu liderii Partidei Romilor “Pro Europa”, reprezentată de Cătălin Manea (prim-vicepreşedinte), Petru Zeleriu (preşedinte Partida Romilor “Pro Europa” Mureş) şi liderii din teritoriu.

 

Oficial, întâlnirea a fost de a afla problemele cu care se confruntă comunitatea romă din judeţul Mureş, acum, taman în plină campanie electorală. În fapt, subiectul a fost pactul de conjunctură în reprezentanții romilor și cei ai UDMR, primii anunțând la finalul întâlnirii susținerea necondiționată a candidaților UDMR în întreg județul Mureș.

 

Bine, oficial, reprezentanţii Partidei Romilor au atras atenţia asupra problemelor lor, pe care le știm toți și care n-au fost niciodată și niciunde rezolvate: infrastructura deficitară, accesul la serviciile de sănătate, lipsa mediatorilor şcolari şi sanitari, necesitatea creşterii gradului de participare la educaţie a tinerilor romi, lipsa reprezentanţilor comunităţii rome în procesul decizional.

 

Sărind peste bla-bla-ul politicianist de campanie, Péter, care candidează pentru încă un mandat de președinte al Consiliului Județean Mureș, a spus, logic, că totul se rezolvă. Că “are în vedere” problemele romilor și că atunci când se va elabora strategia de dezvoltare a judeţului Mureş pentru perioada 2021-2027, le include acolo, de parcă asta ar fi similar cu rezolvarea lor.

 

Cu implicarea în procesul decizional, mai greu… Însă, Péter a zis că va desemna o persoană din Consiliul Judeţean (pe care speră să-l conducă în continuare) care să ţină legătura cu reprezentanţii comunităţi rome și să îi informeze atunci când apar programe, sau alte posibilităţi de obţinere a unor finanţări, precum și despre cum pot accesa romii diverse serviciile gratuite oferite de stat. Deci, un fel de ceai rece, care nu-i nici ceai, nici suc. Spuneam, bla-bla, un bla-bla repetat la fiecare alegeri locale, fără săse-ntâmple nimic concret.

 

În consecință, liderii Partidei Romilor “Pro Europa” au declarat că susţin candidaturile udemeriștilor, respectiv a lui Péter pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi a lui Soós pentru Primăria Târgu Mureş. În rest, ura și la gara. Practic, și unii și alții doar au vorbit, pentru că nici Zeleriu n-are voturile romilor mureșeni la purtător, nici Péter n-o să rezolve problemele (argument: a fost 4 ani președinte al administrației județene și nu le-a rezolvat, iar acum e în poll position să mai câștige un mandat, deci, de ce le-ar rezolva?). Politichie de Pocloș…

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare