Alertă la Ciocolată: Prețuri în creștere din cauza deficitului de Cacao

ALIMENTAȚIE. Recent, cotațiile la cacao au înregistrat o creștere de 47% în ultimul an, generând temeri legate de recoltele din Coasta de Fildeș și Ghana, care reprezintă două treimi din livrările mondiale de boabe de cacao. Evoluțiile meteo nefavorabile, inclusiv fenomenul El Nino, ar putea duce la un al treilea an consecutiv de deficit global de aprovizionare cu cacao.

Majorii producători de ciocolată, cum ar fi Hershey Co. și Lindt & Spruengli AG, au avertizat că prețurile mai mari ar putea afecta cererea din Europa și Asia.
“Situația arată sumbru, dacă nu se îmbunătățește dramatic. Noi majorări de prețuri ar putea să afecteze consumul”, a avertizat Darren Stetzel, vicepreședinte la firma de brokeraj StoneX.
În prezent, principalul factor de incertitudine este cât de mare va fi recolta din Coasta de Fildeș și Ghana, în contextul preocupărilor privind schimbările climatice și nevoia de respectare a regulilor de trasabilitate impuse de UE.

Autoritățile din Coasta de Fildeș au majorat prețurile oferite cultivatorilor de cacao cu 11%, însă aceasta a fost sub așteptările acestora. Analiștii prevăd o scădere a producției de cacao din Africa de Vest în sezonul 2023-2024, cu deficitul global prognozat a fi de 279.000 de tone, mai mare decât cel al celor două sezoane anterioare.

Costurile ridicate la îngrășămintele și pesticidele, afectează fermierii, care au venituri limitate din cauza prețurilor stabilite de autorități. De asemenea, lipsa de pesticide și alți factori au dus la pierderi semnificative în recoltele de cacao.
Cu toate că recent s-au făcut eforturi pentru a încuraja producția în Ghana, impactul majorării prețului va fi resimțit pe termen lung, iar fenomenul meteo El Nino continuă să reprezinte o amenințare pentru culturi.

În concluzie, ciocolata ar putea deveni mai scumpă pe fondul incertitudinilor legate de recoltele de cacao din Africa de Vest, ceea ce ar putea afecta consumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare