Alertă pentru proprietari – legea românească permite pierderea proprietății în doar trei ani de neglijență

MOȘTENIRE. Proprietarii din România sunt avertizați să fie atenți la noile reglementări legale care permit pierderea drepturilor de proprietate în doar trei ani de neglijență. O lege recent adoptată permite înregistrarea posesiei în cartea funciară și acordarea dreptului de proprietate după acest interval de timp, dacă proprietarul nu își manifestă interesul sau nu își îndeplinește obligațiile legale asociate proprietății sale.

Pentru mulți proprietari, această lege poate fi o capcană periculoasă. Imaginați-vă să fiți moștenitorul unei proprietăți de zeci de ani și să descoperiți că aceasta a fost transferată altcuiva din cauza lipsei de interes sau de atenție asupra ei. Aceasta este povestea unui român din diaspora, care a constatat că moștenirea sa a fost transferată altcuiva din cauza neglijenței aparente. Chiar dacă acesta a plătit impozitul pe proprietate în fiecare an, neactualizarea documentelor legale l-a costat pierderea drepturilor de proprietate.

Potrivit șefului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, Arthur Ursu, introducerea posesiei în cartea funciară are scopul de a simplifica procedurile de uzucapiune și de a reduce solicitările în instanță, însă poate fi folosită și de cei care urmăresc dobândirea proprietăților în mod ilegal, punând în pericol proprietățile abandonate sau neglijate.

Specialiștii recomandă proprietarilor să-și arate interesul față de proprietatea lor și să-și îndeplinească obligațiile legale, cum ar fi plata impozitelor, pentru a evita pierderea drepturilor de proprietate. Neglijența poate duce la consecințe grave, iar proprietarii trebuie să-și gestioneze proprietățile cu atenție pentru a evita pierderile neașteptate de drepturi de proprietate.

Legea recent adoptată în România, care permite pierderea drepturilor de proprietate în doar trei ani de neglijență, reprezintă atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru proprietarii de imobile. Este esențial ca aceștia să fie vigilenți și să-și gestioneze proprietățile cu atenție pentru a evita consecințele neașteptate ale neînregistrării și neglijenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare