ALERTĂ – Unda de poluare a râului Mureș, cauzată de o unitate a Romgaz, a trecut de toate barajele și a ajuns în județul Hunedoara

INCIDENT DE MEDIU. Celor care încearcă să bagatelizeze situația poluării râului Mureș de o unitate a Romgaz (Termocentrala Iernut – județul Mureș) le sugerez ca înaintea reacțiilor pavloviene să privească fotografia de sub titlu. Duminică după-amiaza, județul Hunedoara. Oamenii de la Situații de Urgență din județul Hunedoara.

 

Oamenii ăștia nu-s la supa duminicală cu familiile, ci la confluenţa Căianului cu Mureşul, în sătucul Bejan,  în apropierea termocentralei de la Mintia. Tocmai au fost anunțați de colegii din județul Alba că pata de ulei de transformator, deversat accidental (vreo o tonă, așa – o nimica toată, știu, ce e o tonă de ulei deversat în generosul Mureș!) de la Termocentrala din Iernut, a trecut, fără să poată fi captată, de barajul absorbant montat de cei din Alba la Șibot. Nu s-a reușit stoparea petelor de ulei (care se întind pe o lungime de 10 kilometri și care s-au “spart”, pata nemaifiind compactă) nici în județul Mureș, nici în Alba.

 

Ciudățenia situației, creată accidental, fără-ndoială, am semnalat-o: în timp ce autorităţile responsabile pentru situații de urgență din patru județe (Mureș, Alba, Hunedoara și Arad) încearcă să limiteze efectele poluării râului Mureș, poluatorul, Romgaz, care deține Termocentrala de la Iernut (jud. Mureș) a fost amendat cu 40.000 de lei (echivalentul a 8.500 de euro).

 

 

Vă reamintim că în cursul zilei de vineri, 13 aprilie, în jurul prânzului, bazinul unui transformator de ulei de la Termocentrala Iernut al Societății Naționale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA s-a fisurat și aproximativ o tonă de ulei s-a deversat în râul Mureș. Societatea nu a anunțat autoritățile de incidentul de mediu, astfel că acestea nu au putut monta în timp util digurile absorbante.

 

Poate vă liniștesc lămuririle directorului tehnic al Termocentralei de la Iernut, Angela Bircea: “Scăparea se datorează faptului că instalaţia este din anul 1963. Noi am făcut intervenţii la el, dar datorită faptului că batardoul s-a uzat de-a lungul timpului a avut loc o scăpare sub batardoul care închidea apariţia uleiului.”. E bine. Am făcut (că sunt unitate a celui „mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România”, Romgaz), dar… asta e. Bine că-i Mureșul un râu generos și statul amabil cu companiile din portofoliu.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare