Alice – primul avion de pasageri complet electric (video)

TEHNOLOGIE. Compania Eviation Aircraft, fondată în Israel, a lansat cu succes Alice săptămâna trecută, pe Aeroportul Internațional Grant County din Washington, avionul cu emisii zero. Acesta a călătorit la o altitudine de 3.500 de metri pentru zborul său inaugural de opt minute.
 
“Acest lucru este istorie”, a declarat Gregory Davis, președintele și directorul executiv al Eviation, într-o conferință de presă. “Nu am mai văzut schimbarea tehnologiei de propulsie a aeronavelor de când am trecut de la motorul cu piston la motorul cu turbină. În anii ’50 a fost ultima dată când ați văzut o tehnologie complet nouă acesteia.”
 
Cu o tehnologie a bateriilor similară cu cea a unei mașini electrice sau a unui telefon mobil și cu o încărcare de 30 de minute, Alice, cu nouă pasageri, va putea zbura timp de o oră, sau aproximativ 814 km.
Pe baza tehnologiei actuale a bateriilor, Eviation vizează o autonomie de 250 de mile nautice. Recent, în aprilie, Eviation a declarat că Alice va putea zbura aproximativ 440 de mile marine. Avionul are o viteză maximă de croazieră de 250 de noduri, adică 462 km pe oră. Pentru referință, un Boeing 737 are o viteză maximă de croazieră de 945 km pe oră.
 
Eviation a fost fondată în 2015 și de atunci a împins Alice înainte. Compania speră să folosească informațiile adunate în timpul zborului de marți pentru a revizui următorii pași și să livreze avioanele clienților până în 2027 – deși Eviation avertizează că acest plan poate fi modificat.
 
“De fapt, am generat, sincer, terabytes de date cu sistemele de achiziție de date pe care le aveam pe aeronavă, așa că vom lua câteva săptămâni de fapt și le vom revizui pentru a vedea cum se comportă aeronava în comparație cu modelele și analizele noastre”, a declarat Davis. “De acolo, vom înțelege ce trebuie să facem în continuare”.
 
Compania spune că se așteaptă să lucreze la dezvoltarea unei aeronave certificate de FAA până în 2025, urmată de un an sau doi de teste de zbor înainte de a putea livra avioanele Alice clienților. În prezent, Eviation are ca obiectiv intrarea în serviciu a Alice până în 2027.
 
Trei versiuni diferite ale lui Alice se află în stadii de prototip: o variantă “navetist”, o versiune executivă și una specializată pentru marfă. Configurația “navetist” are o capacitate de nouă pasageri și doi piloți, precum și 850 de kilograme de marfă. Modelul executiv are șase locuri pentru pasageri pentru un zbor mai spațios, iar avionul cargo are un volum de 450 de picioare cubice.
 
Dar călătoria lui Alice spre decolare nu a fost lipsită de probleme. Chinuit de întârzieri, Alice trebuia inițial să zboare în 2021. Eviation s-a confruntat cu o rotație a executivilor și cu o serie de probleme meteorologice care au împiedicat progresul testelor, amânând cu ani buni datele de decolare și lansările anunțate ale flotei. Compania aeriană de navetiști CapeAir se aștepta să pună în funcțiune o flotă până în 2023, deservind rutele din Boston și Cape Cod, dar toate avioanele Alice achiziționate s-au confruntat cu întârzieri. DHL și GlobalX, o companie de charter aerian cu sediul în Miami, au anunțat, de asemenea, planuri de cumpărare a avionului.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare