AMENDAȚI – 4 furnizori de energie electrică şi gaze naturale din județul Mureș au fost sancționați financiar pentru că își înșelau clienții

0
767

PRACTICI COMERCIALE INCORECTE. Firmele mureșene furnizoare de energie electrică și/sau gaze naturale E-ON Energie România SA Târgu Mureş, CIS GAZ SA Sântana de Mureş, SST Grup Transilvania SRL Târgu Mureş și Pado Group Infrastructures SRL Târgu Mureş nu informau consumatorii în contracte asupra tarifelor cuprinzând taxele percepute, inclusiv TVA. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a considerat că aceasta este o practică comercială incorectă și i-a amendat.

 

Faptul a fost făcut public doar miercuri, 6 octombrie 2021, după ce conducerea ANPC a fost audiată la Comisia parlamentară de anchetă privind creşterea preţurilor la gaze şi la energia electrică. ANPC a anunțat că amenzile acordate furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale în această privință au fost cuprinse între 10.000 de lei și câteva sute de mii de lei.

 

Motivul amenzilor

 

Motivul amenziilor au fost practicile comerciale incorecte, ca urmare a neregulilor din contracte, care au avut drept consecinţă majorarea considerabilă a preţurilor.

 

De pildă, în cazul E-ON Energie România SA Târgu Mureş, care furnizează energie electrică şi gaze naturale, s-a constatat că a notificat consumatorii în perioada premergătoare datei de 1 iulie, cu oferta E.ON STANDARD GAS şi E.ON HOME GAS cu un preţ valabil pentru 12 luni, iar ulterior a facturat serviciile oferite cu preţul din ofertă, deşi consumatorul nu şi-a exprimat acceptul şi nu a semnat contractul, ulterior, fiind notificat cu privire la aplicarea de noi oferte cu preţuri mai mari decat în cea iniţială, fără a se ţine cont de valabilitatea de 12 luni a acesteia.

 

De asemenea, a fost formulate şi acuzaţii de omisiune înşelătoare, discriminare nepermisă între consumatorii care au acceptat şi consumatorii care au omis să îşi manifeste acordul/dezacordul la modificarea unilaterală a condiţiilor financiare ale contractului privind majorarea preţului fără a se ţine cont de dreptul consumatorului de a-şi exprima acordul/dezacord-ul în  30 zile, aşadar indiferent de accept sau dezacord, operatorul a aplicat majorarea preţului. În plus, ANPC a comunicat că în ofertele transmise consumatorilor atât prin poştă, cât şi online, preţul gazului nu cuprinde TVA, implicit este mai mic decât preţul final din contract. Au fost date 3 amenzi contravenţionale în valoare de 300.000 lei.

 

Cine sunt reprezentanții celor 4 firme mureșene amendate

 

  1. E.ON Energie România SA Târgu Mureș a avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,21 miliarde lei (870,61 milioane euro). Este compania platformă care coordonează activitatea companiilor operaţionale ale grupului german E.ON în sectorul energetic din România. E.ON, care controlează (cu 51%) E.ON Energie România SA (ceilalți acționari fiind statul român cu 31,82%, Fondul Proprietatea cu 13,40% și Electrica SA cu 3,78%) a intrat în România în 2005, preluând fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Firma operează o reţele semnificative de distribuţie a gazelor naturale și energie electrică. Are circa 3,1 milioane de clienți în 20 de judeţe din jumătatea de nord a ţării. Firma este condusă din primăvara acestui an de Claudia Griech (fostă director adjunct).

 

  1. CIS Gaz SA Sântana de Mureș a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 188,68 milioane lei (39 milioane euro). Firma a fost fondată în 1990 de Ioan Călugăr, o familie aflată la cea de-a treia generație de specialiști în industria gazelor naturale. Compania este specializată în soluții și servicii integrate în industria energetică și este manageriată de Horațiu Sebastian Călugăr (CEO). Anul trecut a semnat primele contracte de export gaze naturale în piața CEE.

 

  1. SST Grup Transilvania SRL Târgu Mureş a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 3,11 milioane de lei și un profit net de 1,22 milioane de lei (peste o treime din cifra de afaceri). Firma este fondată în anul 2016 și este administrată de Sebastian Mihai Antonie, care este și asociat cu Wylly Raol Flutur (ambii dețin părți sociale egale, 50-50%). Societatea are ca principal obiect de activitate lucrări de instalații pentru construcții.

 

  1. Pado Group Infrastructures SRL Târgu Mureş a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 2,53 milioane de lei și un profit net de 257.000 lei realizat cu 12 angajați. Firma este specializată pe activități de inginerie și consultanță tehnică, dar a intrat și pe piața furnizorilor de gaze naturale. Are 3 administratori (Ioan Ignat, Dumitru Ignat și Anica Ignat) și un proprietar unic: Anica Ignat. Ignat Ioan.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ