AMENZI – Autoritatea energetică română amendează companiile energetice pentru manipularea pieței

ENERGIE. ANRE are sarcina de a asigura buna funcționare a sectorului energetic romanesc și alinierea acestuia la reglementările europene.
 
Conform directivelor UE, ANRE a creat un departament de investigații menit să supravegheze piața angro de energie electrică și gaze naturale și a efectuat 28 de investigații în acest sector în ultimii doi ani.
 
Autoritatea de reglementare a decis, marți, să aplice amenzi în valoare de 11,19 milioane lei celor 24 de companii de energie electrică și gaze naturale active în România. Aproape întreaga sumă (10,1 milioane lei) urmează să fie plătită de 22 de operatori din cadrul pieței de energie electrică, în timp ce două companii implicate în sectorul gazelor naturale vor suporta amenzi de 1 milion de lei.
 
Sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul UE nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale. REMIT este conceput pentru a proteja piețele de energie și gaze de diferite forme de abuz de piață.
 
Fără aprobarea Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER), ANRE nu a putut face publice numele companiilor care au fost sancționate.
 
În prezent, agenția investighează alți 18 furnizori sau comercianți din sectorul energetic suspectați de manipulare a pieței. Începând cu 2020, ANRE poate amenda companiile care recurg la manipularea pieței între 5-10% din cifra de afaceri anuală. Amenzile intră direct în bugetul de stat.
 
Investigațiile ANRE sunt supravegheate și au loc în colaborare cu ACER.
 
Cătălina Lumperdean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare