Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferii care nu sunt dotați conform Codului Rutier pentru iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din nicio maşină

RUTIER. Codul rutier prevede foarte clar că toți conducătorii auto sunt obligați să își echipeze mașinile corespunzător în sezonul rece.
Deoarce se pare, conform prognozei meteo, că vom avea parte de o perioadă cu zăpadă si gheață, e bine să știm câteva lucruri prevăzute de Codul Rutier, nu doar pentru a evita anumite sancțiuni dar mai ales pentru siguranța noastră și a celor dragi.

Șoferii sunt obligați prin lege să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă și cu lanțuri de zăpadă, iar asta nu este tot. Ei trebuie să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, în cazul în care este nevoie.

De asemenea, Codul rutier stabilește că soferii au obligația de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului. Totodată să nu uităm că și dacă circulăm cu numerele de înmatriculare murdare este o contravenție.

Dar care sunt pedepsele pentru aceste contravenți?

Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dacă nu au aceste accesorii, riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. De asemenea, polițiștii rutieri pot să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. În condițiile în care un punct de amendă este 145 de lei, șoferii care nu respectă obligațiile legale pot ajunge să fie sancționați cu amenzi de la 1.305 lei până la 2.900 de lei.

Nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului reprezintă contravenție și poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. Aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În cazul în care şoferii circulă cu numerele de înmatriculare murdare, ei riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare