Amfiteatrul din Sarmizegetusa a renăscut: transformare completă prin lucrările de restaurare

RESTAURARE. Cu toate că tribunele metalice noi încă nu au fost instalate la Amfiteatrul din Sarmizegetusa, constructorii sunt nevoiți să-și accelereze eforturile pentru a finaliza amenajarea acestora, transformând astfel monumentul din capitala romană a Daciei într-o imagine de nerecunoscut. Restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unul dintre cele mai prețioase monumente istorice din România, a demarat în vara anului 2022, beneficiind de finanțare europeană prin intermediul Consiliului Județean Hunedoara.

Deși estimată la cinci milioane de euro, finanțarea aproape integrală provenind din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, lucrările au întâmpinat întârzieri semnificative. Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Hunedoara, proiectul a fost afectat de proceduri de proiectare și licitație prelungite, determinând un start întârziat. Termenul inițial de finalizare al investiției, anunțat la semnarea contractului, era luna decembrie a anului 2023.

Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, Alin Țambă, exprimă speranța că restaurarea Amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa va putea fi completată până la sfârșitul anului curent. Cu toate acestea, în cazul unei prelungiri a lucrărilor și în 2024, fondurile alocate prin POR riscă să nu mai fie disponibile pentru proiect. Cu toate acestea, Consiliul Județean Hunedoara a depus o solicitare de etapizare la ADR Vest, iar investiția va primi finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027.

Noul termen de finalizare propus este 31 decembrie 2024, iar pentru a acoperi lucrările neterminate până în decembrie 2023, vor fi necesare noi contracte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare