ANAF: mai puțin de o cincime din cererile de amnistie fiscală au fost aprobate
FISCAL. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a raportat rezultate mixte în cadrul programului de amnistie fiscală, cu mai puțin de 20% din cererile depuse fiind aprobate până în prezent. Potrivit celor mai recente statistici, ANAF a colectat 4,36 miliarde de lei de la 19.095 de contribuabili, atât persoane fizice, cât și juridice, care au beneficiat de această amnistie. Această măsură a permis ștergerea unor obligații bugetare totalizând aproximativ 1,1 miliarde de lei.
Statistici ale cererilor de amnistie fiscală
Până acum, în cadrul programului de amnistie, un total de 149.589 de contribuabili au depus cereri la ANAF, dintre care peste 100.000 au fost soluționate. Dintre aceste cereri soluționate, doar 19.095 au primit răspuns favorabil. Analizând aceste date, se observă că amnistia fiscală a fost acordată pentru:
8.012 persoane fizice, care au beneficiat de anularea unor datorii de aproximativ 40 de milioane de lei.
11.083 firme, care au avut obligații bugetare de 1,06 miliarde de lei anulate.
În prezent, există încă 49.207 cereri în curs de soluționare, majoritatea dintre acestea apartând persoanelor fizice (45.812 cereri), iar restul firmelor (3.395 cereri).
Extinderea termenelor pentru soluționarea cererilor
Ca urmare a numărului ridicat de solicitări, ministrul Finanțelor a anunțat extinderea termenului până la care ANAF poate procesa cererile și până la care contribuabilii pot efectua plățile necesare pentru a beneficia de amnistie fiscală. Noul termen limită stabilit este 20 decembrie 2024. Această măsură este menită să ajute ANAF în gestionarea eficientă a fluxului mare de cereri.
Campania de informare pentru contribuabili
Ministerul Finanțelor a desfășurat o campanie de informare pentru a notifica 1,47 milioane de contribuabili cu privire la oportunitățile oferite de amnistia fiscală. Notificările au fost trimise prin intermediul Spațiului Privat Virtual pentru 605.500 de contribuabili, precum și prin Poșta Română pentru alți 863.842.
Beneficiile amnistiei fiscale
Amnistia fiscală a fost introdusă prin Ordonanța de Urgență 116/2024 și permite atât firmelor, cât și populației care aveau datorii la data de 31 august 2024 să beneficieze de anularea unor accesorii (dobânzi și penalități) sub rezerva achitării restanțelor și evitării acumulării de noi datorii. Persoanele fizice au, de asemenea, oportunitatea de a beneficia de ștergerea unei părți din principalul datoriei, în funcție de suma datorată.
Estimările arată că măsura ar putea aduce între 5,5 și 6 miliarde de lei la buget până la finalul campaniei. Cea mai significantă plată efectuată de un contribuabil pentru a beneficia de aceste facilități fiscale a fost de 2,4 miliarde de lei.
Această amnistie fiscală a fost concepută ca o șansă pentru contribuabili de a-și regulariza situația fiscală, totodată asigurând fonduri suplimentare la bugetul de stat, prin stimularea responsabilității financiare. Cu toate acestea, faptul că mai puțin de o cincime din cereri au fost aprobate aduce în discuție eficiența și aplicabilitatea acestor măsuri în rândul contribuabililor români.