Analiștii CFA România anticipează reduceri ale ratei dobânzii și majorări ale deficitului bugetar în 2024
FINANCIAR. Analiștii CFA România estimează încă două reduceri ale ratei dobânzii de politică monetară până la sfârșitul anului, ajungând astfel la 6% până la 31 decembrie 2024, conform sondajului lunar realizat de Asociația CFA România. În prezent, rata dobânzii cheie este de 6,5% pe an.
Sondajul din luna iulie 2024 a inclus și prognoze privind evoluția ratei dobânzii pentru anii 2024 și 2025. „Participanții la sondaj anticipează că, în 2024, rata dobânzii de politică monetară va scădea la 6% și, pentru anul următor, la 5%, în urma a încă patru reduceri”, se menționează într-un comunicat al organizației, transmis luni AGERPRES.
Pentru orizontul de 12 luni (august 2025), rata anticipată a inflației s-a majorat la o valoare medie de 4,95%. Aproximativ 50% dintre participanți se așteaptă la o reducere a ratei inflației, în timp ce 33% consideră că aceasta va rămâne stabilă.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproape 89% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul de 11% se așteaptă la o stagnare. Valoarea medie anticipată a cursului pentru următoarele șase luni este de 5,0098 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni este de 5,0735 lei pentru un euro.
Prognoza deficitului bugetar pentru 2024 a continuat să crească, ajungând la 7,3% din PIB, iar prognoza de creștere economică pentru acest an a fost ajustată la 2%. Datoria publică este estimată să ajungă la 55% din PIB în următoarele 12 luni.
În ceea ce privește prețurile proprietăților rezidențiale, 39% dintre participanți anticipează o stagnare sau o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 22% prevăd o creștere. De asemenea, 28% consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 67% le consideră supraevaluate.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut cu 5,2 puncte în august, ajungând la 46,8 puncte. „Se observă o evoluție divergentă în cadrul componentelor indicatorului. În timp ce condițiile curente se îmbunătățesc, anticipațiile scad semnificativ, pe fondul unei economii care încetinește și a așteptărilor de deficit public ridicat, care sugerează posibile majorări ale fiscalității”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA, Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Sondajul lunar realizat de Asociația CFA România este un instrument important pentru evaluarea anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România, bazându-se pe un set de întrebări referitoare la condițiile curente și viitoare ale economiei. Asociația CFA România reprezintă profesioniștii în investiții din România și este formată din deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), având peste 250 de membri activi.