ANALIZĂ – Câți mureșeni au drept de vot în fiecare UAT și care este ponderea votului din mediul urban în județul Mureș

0
605

ALEGERI LOCALE. Numărul total de alegători cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în județul Mureș, înscriși în Registrul electoral, a crescut cu 722 de persoane, de la 477.760 persoane (câte erau înscrise în Registrul electoral la raportarea anterioară, din 31 iulie 2020, a Autorității Electorale Permanente – AEP) la 478.482 de persoane.

 

Explicația creșterii numărului mureșenilor cu drept de vot constă în actualizarea bazei de date a alegătorilor, conform legii. Mai exact: au fost radiate persoanele decedate, persoanele care și-au pierdut cetățenia și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție, fiind adăugați alegătorii care împlinesc vârsta de 18 ani până la 27 septembrie 2020 și persoanele care și-au redobândit drepturile electorale (ca urmare a expirării perioadei de interdicție/radiere).

 

Miza: mediul urban

 

Din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, cele mai multe au înscris în cartea de indentitate domiciliul Târgu Mureș: 122.939 persoane (procentual, 25,69%), conform AEP.

 

De altfel, în cele 4 municipii din județul Mureș (Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni) sunt concentrați peste 42% dintre mureșenii cu drept de vot. Dacă adăugăm și mureșenii care domiciliază în mediu urban (pe lângă cele 4 municipii, în cele 7 orașe, adică Iernut, Luduș, Miercurea Nirajului, Sărmașu, Sângeorgiu de Pădure, Sovata și Ungheni), concluzia este că votul din mediul urban are o influență (scriptică) de peste 53% la nivel județean, restul ponderii revenind alegătorilor din mediul rural.

 

În foto aveți numărul total oficial de alegători și departajarea pe sexe a acestora în fiecare UAT din județul Mureș (click pe fiecare poză pentru mărire).

 

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ