ANALIZĂ – Câți mureșeni au drept de vot în fiecare UAT și care este ponderea votului din mediul urban în județul Mureș

ALEGERI LOCALE. Numărul total de alegători cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în județul Mureș, înscriși în Registrul electoral, a crescut cu 722 de persoane, de la 477.760 persoane (câte erau înscrise în Registrul electoral la raportarea anterioară, din 31 iulie 2020, a Autorității Electorale Permanente – AEP) la 478.482 de persoane.

 

Explicația creșterii numărului mureșenilor cu drept de vot constă în actualizarea bazei de date a alegătorilor, conform legii. Mai exact: au fost radiate persoanele decedate, persoanele care și-au pierdut cetățenia și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție, fiind adăugați alegătorii care împlinesc vârsta de 18 ani până la 27 septembrie 2020 și persoanele care și-au redobândit drepturile electorale (ca urmare a expirării perioadei de interdicție/radiere).

 

Miza: mediul urban

 

Din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, cele mai multe au înscris în cartea de indentitate domiciliul Târgu Mureș: 122.939 persoane (procentual, 25,69%), conform AEP.

 

De altfel, în cele 4 municipii din județul Mureș (Târgu Mureș, Reghin, Sighișoara și Târnăveni) sunt concentrați peste 42% dintre mureșenii cu drept de vot. Dacă adăugăm și mureșenii care domiciliază în mediu urban (pe lângă cele 4 municipii, în cele 7 orașe, adică Iernut, Luduș, Miercurea Nirajului, Sărmașu, Sângeorgiu de Pădure, Sovata și Ungheni), concluzia este că votul din mediul urban are o influență (scriptică) de peste 53% la nivel județean, restul ponderii revenind alegătorilor din mediul rural.

 

În foto aveți numărul total oficial de alegători și departajarea pe sexe a acestora în fiecare UAT din județul Mureș (click pe fiecare poză pentru mărire).

 

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare