Analiză – creșterea investițiilor în utilaje de producție și echipamente militare în România

ANALIZĂ. Investițiile în utilaje de producție și echipamente militare din România au crescut cu 80% în 2023 față de perioada pre-pandemie, conform datelor Eurostat analizate de Colliers. Aceasta este mult peste media Uniunii Europene de 30%, reflectând și dinamica pozitivă a închirierilor de spații industriale și logistice.

Context Economic și Investițional

 • România a investit aproximativ 30 miliarde de euro în echipamente de producție și sisteme militare în 2023, reprezentând 9% din PIB, comparativ cu sub 7% în Germania și Polonia și 5% în Franța.
 • Această creștere se datorează diferenței favorabile între costurile cu forța de muncă și productivitatea, România fiind competitivă chiar și în comparație cu China.
 • Disponibilitatea forței de muncă este mai bună în România decât în majoritatea țărilor vecine, chiar dacă anumite regiuni se confruntă cu dificultăți în acest sens.

Piața Imobiliară Industrială și Logistică (I&L)

 • În primul trimestru din 2024, activitatea de închiriere a fost mai scăzută, cu 150.000 metri pătrați închiriați comparativ cu 270.000 în aceeași perioadă din 2023.
 • Bucureștiul a reprezentat 56% din suprafața tranzacțiilor de închiriere, dar dezvoltatorii și chiriașii se orientează tot mai mult către alte regiuni ale țării.
 • Rata de neocupare a spațiilor de depozitare a rămas sub 5%, ceea ce sugerează o cerere ridicată și dificultăți pentru chiriașii de mari dimensiuni în găsirea spațiilor adecvate.

Perspective și Dezvoltări Viitoare

 • Chiriile medii pentru spațiile de top se situează între 4,5 și 5 euro pe metru pătrat, cu unele creșteri notabile, dar modeste comparativ cu alte țări europene.
 • Stocul de spații de depozitare din România este subdezvoltat în raport cu cererea și dimensiunea pieței de consum, fiind mult mai mic decât în Polonia și Cehia.
 • Investițiile în infrastructură și atractivitatea costurilor reduse cu forța de muncă susțin un potențial semnificativ de dezvoltare a pieței I&L în viitor.

Prognoze pentru 2024

 • În ciuda scăderii activității din primul trimestru, se așteaptă ca anul 2024 să se încheie cu rezultate comparabile cu media post-pandemică, între 700.000 și 800.000 metri pătrați de spații I&L închiriate.
 • Conectivitatea infrastructurii este așteptată să se îmbunătățească semnificativ până la sfârșitul deceniului, contribuind la dezvoltarea pieței industriale locale.

Această analiză evidențiază creșterea robustă a investițiilor în sectorul industrial și militar din România și perspectivele pozitive pentru viitorul pieței de spații industriale și logistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare