ANALIZĂ FĂRĂ PATIMĂ – O comparație între strategiile de construire a bugetului municipiului Târgu Mureș: Dorin Florea vs. Soós Zoltán

BUGET 2021 – TÂRGU MUREȘ. Trecând peste poeziile patriotarde din comunicatele oficiale, pigmentate forțat cu semne de exclamare, de parcă asistăm ca martori oculari la a doua venire a lui Hristos, adoptarea bugetului municipiului Târgu Mureș indică câteva fapte de contestat: bugetul din acest an este într-adevăr construit mai bine decât precedentele. Acest fapt nu însemnă și că va fi executat întocmai, scrierea de față având ca obiectiv explicarea pe înțelesul tuturor, într-o comparație Florea vs. Soós, a strategiei de construire a bugetului public anual și a devoalării unui fapt trecut cu vederea: de unde vin banii pe care Soós îi are “în plus” în bugetul orașului.

 

Plusurile bugetului actual

 

Argumentul principal: din bugetul pe acest an s-a repartizat pentru dezvoltare, procentual (facem raportarea la procent pentru păstrarea obiectivității, bugetul din 2021 fiind net mai mare decât precedentele), cu 15% mai mult decât în anii anteriori. Pentru o mai bună comparație: acum a fost repartizată dezvoltării 37,33% din bugetul total, în trecut, sub un sfert (exact: în 2019 – 22,38%, respectiv 73.293.187 lei).

 

Sigur, în contextul unui buget estimat mult mai mare decât cele de care a beneficiat Florea în ultimul mandat (327 de milioane de lei vs. 504 milioane de lei), primarul Soós Zoltán are la dispoziție (ipotetică, bugetul fiind ca un soi de pariu, format din componente/alocații/încasări certe, dar și cu estimări, care pot fi subevaluate, sau gonflate, în funcție de vrerea/tactica edilului) mult mai mulți bani, anunțând public repartizarea pentru secțiunea Dezvoltare a sumei de 188,23 milioane de lei, adică de 2,5 ori mai mulți bani decât avea repartizați Florea în ultimul său mandat de primar.

 

Simplificat: la construcția bugetului anual al municipiului reședință de județ, Florea repartiza peste 77% pentru funcționarea instituției (cu toate serviciile, firmele și instituțiile din dotare) și 23% pentru investiții, iar Soós a repartizat 63% pentru funcționarea instituției și 37% pentru investiții.

 

Soós nu cheltuie mai puțin decât Florea

 

Câteva precizări: faptic, Soós nu cheltuie mai puțin decât Florea pentru funcționarea instituției (cu anexele prevăzute de lege), dimpotrivă, cheltuie mai mult: 316 milioane de lei vs. 254 milioane de lei.

 

Procentual (și numeric, în sume practice), Soós și-a permis să vireze mult mai mulți bani pentru investiții nu pentru că a descoperit vreun seif secret doldora de bani în Primărie, sau pentru că are date oculte că în 2021 s-ar revărsa Cornul Abundenței financiare peste Târgu Mureș, ci pentru că a adăugat la bugetul clasic peste credite de peste.

 

Să veedem din ce bani se fac investițiile publice plătite din bugetul orașului. Aici aproape 104 milioane de lei vor fi credite de angajament multianuale (lămurire pentru nespecialiști: lucrările vor fi executate cu obligația că vor fi plătite din bugetele anilor viitori – așa lucra și Florea, dar la scară mai mică), iar circa 39 de milioane de lei au fost adăugați la bugetul total din credite bugetare (lămurire: este limita maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate din buget, restul investițiilor/plăților putând fi făcute din credite de angajament, adică din promisiunea că vor fi plătite din bugete anilor viitori – lucrări „pe datorie”, „pe așteptate”, dacă doriți).

 

Obiectivele principale

 

Pe ce se vor cheltui cele mai mari sume? Pe ceea ce alesul Soós socotește a fi „cele mai mari probleme”: curățenia, parcări supraterane, cele două centuri rutiere ocolitoare și renovarea școlilor. În plus față de Florea, Soós a militat pentru alocarea a aproape 150 de milioane de lei pentru plăți care revin orașului în viitoarele proiecte prin care va încerca să obțină finanțare din fonduri externe nerambursabile și tot pentru acest deziderat are aprobat încă o sumă uriașă, aproape 432 de milioane de lei din credite de angajament multianuale (adică lucrări/studii/documentații etc. pe care le va plăti din bugetele anilor viitori). Pentru comparație, Florea bugeta 27,5 milioane de lei pentru acest aspect pe care Soós a bugetat 582 de milioane de lei (cea mai mare parte urmând să o plătească în viitor).

 

Să conchidem, Soós spune că în acest an va avea un buget de 504 milioane de lei + va putea angaja lucrări de alte sute de milioane de lei pe care să promită că le plătește din bugetele viitoare. Și din acești ipotetici 504 milioane de lei, 316 milioane de lei îi va cheltui pentru funcționarea instituțiilor din subordinea administrației locale pe care o conduce, iar 188 de milioane de lei îi va cheltui pentru dezvoltare.

 

Aceasta este decriptarea strategiei. Cum și cât se va și îndeplini, vă ținem informați.

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare