ANCHETĂ – Firmă mureșeană de pe piața deșeurilor medicale, investigată pentru “posibil comportament anticoncurențial”

INVESTIGAȚIE. Firma mureșeană AKSD România, subsidiara companiei AKSD Kft din Debrețin / Debrecen (Ungaria), care își are sediul în Chirileu (com. Sânpaul), în Parcul Industrial Mureş al Consiliului Județean, este în analiza Consiliului Concurenței în cadrul procedurii specifice de investigație, care vizează „un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața serviciilor de eliminare a deșeurilor medicale”.
Conform Consiliului Concurenței, analiza include 8 firme din România și a fost generată de “indicii privind o posibilă împărțire a pieței serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor rezultate din activități medicale și/sau posibila blocare a accesului pe piață al altor companii concurente”. La sediile celor 8 firme de pe piața deșeurilor medicale s-au efectuat inspecţii inopinate și s-au ridicat documente – este o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea ei nu reprezintă o antepronunţare în privința încălcării Legii concurenţei.
În baza anchetei sectoriale s-a observat că piața neutralizării deșeurilor medicale este puternic concentrată, trei companii gestionând circa 70% din totalul cantităților de deșeuri medicale în 2019, iar primele cinci, aproximativ 80%. Ancheta preliminară verifică dacă există o înțelegere între cele mai mari firme din domeniu privind împărțirea piaței serviciilor de tratare și eliminare a deșeurilor medicale, precum și posibila blocare a accesului altor companii concurente.
AKSD România este administrată de Baranyai József (cetățean maghiar, directorul de dezvoltare al AKSD Kft) și Szathmári Kinga, iar directorul general este Szabó Domokos. Firma a concesionat în urmă cu mai puțin de un an un teren de circa 4.500 mp și în Parcul Industrial Câmpul Frumos – jud. Covasna anunțând înfiinţarea, în urma unei investiții de 3,7 milioane de lei, a unei noi unități de colectare şi gestionare (prin neutralizare/sterilizare termică) a deșeurilor medicale, după cea din Parcul Industrial Mureș.
În 2019, subsidiara mureșeană a AKSD a raportat o cifră de afaceri de 5,74 milioane de lei (cea mai mare din istoria economică a firmei) și un profit net de aproape 155.000 de lei (2,7% din cifra de afaceri), obținut cu o medie de 37 de angajați.
Liviu DAMIAN