ANIVERSARE – 40 de ani de când teatrul din Tîrgu Mureș poartă titulatura „Național”

0
157
Teatrul Național Tîrgu Mureș

TEATRU. În urmă cu exact patru decenii, în 16 octombrie 1978, Teatrul de Stat Tîrgu Mureș primea o nouă denumire, cea de astăzi: Teatrul Național Tîrgu Mureș. Inițiat în 10 martie 1946 de regizorul Miklós Tompa sub titulatura Teatrul Secuiesc (Székely Színház) din Târgu Mureș, actualul teatru al municipiului reședință de județ avea o singură secție, în limba maghiară.

 

Pe atunci, teatrul nu avea un sediu propriu, desfășurându-și spectacolele în Palatul Culturii, acolo unde a avut loc și primul spectacol prezentat: opereta “Mosoly országa” a lui Franz Lehár, cu aportul cunoscuților actorii orădeni György Lóránt și Kovács Irén. În 1962, după fondarea secției în limba română, teatrul își schimbă denumirea în Teatrul de Stat, iar după 16 ani primește titulatura de astăzi: Teatrul Național.

 

Ultima modificare a denumirii instituției teatrale tîrgumureșene a fost generată de mutarea sediului într-o clădire nouă – cea care este și astăzi sediul teatrului – și care era încorporată într-un ansamblu arhitectural edificat în anul 1973 în locul mai multor clădiri istorice din centrul urbei, printre care și Biserica Franciscană, care au fost demolate.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ