Teatrul Național Tîrgu Mureș

ANIVERSARE – 40 de ani de când teatrul din Tîrgu Mureș poartă titulatura „Național”

TEATRU. În urmă cu exact patru decenii, în 16 octombrie 1978, Teatrul de Stat Tîrgu Mureș primea o nouă denumire, cea de astăzi: Teatrul Național Tîrgu Mureș. Inițiat în 10 martie 1946 de regizorul Miklós Tompa sub titulatura Teatrul Secuiesc (Székely Színház) din Târgu Mureș, actualul teatru al municipiului reședință de județ avea o singură secție, în limba maghiară.

 

Pe atunci, teatrul nu avea un sediu propriu, desfășurându-și spectacolele în Palatul Culturii, acolo unde a avut loc și primul spectacol prezentat: opereta “Mosoly országa” a lui Franz Lehár, cu aportul cunoscuților actorii orădeni György Lóránt și Kovács Irén. În 1962, după fondarea secției în limba română, teatrul își schimbă denumirea în Teatrul de Stat, iar după 16 ani primește titulatura de astăzi: Teatrul Național.

 

Ultima modificare a denumirii instituției teatrale tîrgumureșene a fost generată de mutarea sediului într-o clădire nouă – cea care este și astăzi sediul teatrului – și care era încorporată într-un ansamblu arhitectural edificat în anul 1973 în locul mai multor clădiri istorice din centrul urbei, printre care și Biserica Franciscană, care au fost demolate.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare