ANIVERSARE – 60 de ani de la înființarea în județul Mureș a secției muzeale de Științele Naturii

ISTORIE. Acum secție a Muzeului Județean Mureș, Științele Naturii aniversează 60 de ani de existență (cercetare, conservare și valorificare științifică a patrimoniului cultural național) prin organizarea (în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2018) unei conferințe științifice aniversară „60 de ani de muzeologie în domeniul științelor naturii la Muzeul Județean Mureș”.

 

Pentru publicul mureșean, însă, poate mai importantă este informația că, la aniversare a 60 de ani de existență, va putea viziona expoziția temporară „Muzeul de Științele Naturii din Tîrgu Mureș – trecut, prezent și viitor”, primul semnal al schimbării expoziției de bază (vernisate în februarie 1998), în care sunt prezentate materialele de promovare și produsele culturale din 1958 și până în 2018.

 

Astăzi, secția de Ştiinţele Naturii din Tîrgu Mureş deţine valoroase colecţii de paleontologie, mineralogie, plante inferioare şi superioare, nevertebrate, păsări, ouă, mamifere, schelete, trofee, totalizând peste 60.000 piese, expoziția de bază fiind adăpostită în cinci săli tematice, cu o suprafață expozițională totală de 473 de metri pătrați.

 

Muzeul de Științele Naturii Mureș

 

Muzeul de Științele Naturii (Természettudományi Múzeum) este situat în Tîrgu Mureș, pe fosta stradă a Luntrașilor, azi Horea nr. 24, într-o clădire edificată în 1893 (la 27 iunie), după planurile arhitectului budapestan Kiss István (profesor universitar), de antreprenorii Sófalvi József și Soós Pál.

 

La sfârșitul secolului al XIX, respectivul teren era folosit de popmpierii orașului ca bază  de exerciții. Edificiul este proiectat în stil neoclasic, cu elemente grecești și renascentiste italiene, și pe timpanul fațadei este decorat cu statui realizate de Róna József – acestea simbolizează industria și agricultura, pentru că inițial, clădirea a fost construită pentru a deveni Muzeul de Artă Secuiască, iar apoi Muzeu al Industriei și Meșteșugurilor (secția de Științele Naturii funcționează în această clădire din anul 1988).

 

Clădirea va fi complet reabilitată, până la 27 martie 2022, printr-o investiție de 11,3 milioane de lei (din care, 9,2 milioane de lei provin din fonduri europene nerambursabile). Proiectul, a cărui contracte de finanțare și execuție au fost semnate, prevede restaurarea sculpturilor și a elementelor decorative, reamenajarea sălilor de expunere (încăperile vor fi recompartimentate) și achiziționarea dotărilor pentru expunerea și protecția patrimoniului. În exterior se vor face amenajări peisagistice, construindu-se o grădină senzorială în aer liber și o grădină terapeutică, cu plante aromatice și terasă neacoperită.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare