ANM a dezvăluit ce se întâmplă cu vremea în luna noiembrie

METEO. Luna noiembrie aduce în România tranziția de la temperaturi toamnatice la vreme de iarnă. Anunțurile de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM) indică schimbarea vremii. Conform prognozei ANM, pentru primele zece zile ale lunii noiembrie, românii se pot bucura de o vreme plăcută, cu temperaturi specifice sezonului de toamnă. Totuși, spre finalul lunii, se așteaptă schimbări semnificative în vreme, cu posibilitatea apariției lapoviței și chiar ninsorilor.

În comunicatul ANM, se menționează că luna noiembrie este o perioadă de tranziție între toamnă și iarnă. La început, caracteristicile toamnei se păstrează, dar spre finalul lunii, condițiile meteorologice încep să aducă vremea rece a iernii. Noaptea, temperaturile scad semnificativ, iar fenomene precum bruma și înghețul la sol devin din ce în ce mai frecvente.

Agenția de Meteorologie explică că în această perioadă masele de aer umed și reci de origine continentală se întâlnesc deasupra României, determinând vreme închisă și umedă, cu temperaturi care scad semnificativ comparativ cu luna octombrie. Totodată, în comunicatul ANM, se prezintă date istorice privind temperaturile maxime și minime înregistrate în luna noiembrie în România. Temperatura maximă absolută înregistrată a fost de 30,5 grade Celsius, în timp ce cea minimă a coborât până la -30,8 grade Celsius. În București, temperaturile au atins 29,4 grade Celsius ca maxim și au scăzut până la -19,4 grade Celsius ca minim.

Conform previziunilor ANM, pentru zilele de duminică și luni, se anticipă temperaturi maxime de 22-23 de grade Celsius în București. Cerul va fi variabil, cu înnorări și probabilitate de averse spre seară și la începutul nopții. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a intervalului, viteze de până la 35…40 km/h.

Cu privire la temperaturile medii multianuale din luna noiembrie, datele ANM indică că acestea nu depășesc 8 grade Celsius în majoritatea regiunilor țării, cu excepția zonei litoralului. În zonele de câmpie și de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, temperaturile medii multianuale sunt cuprinse între 4 și 6 grade Celsius, în timp ce în zonele montane, acestea se situează între -2 și 2 grade Celsius.

De-a lungul anilor, au existat excepții, când aerul cald din bazinul Mării Mediterane a determinat temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna noiembrie, ajungând aproape de 30 de grade Celsius. Astfel de temperaturi au fost înregistrate în anii 1926, 1990, 1994, 2004 sau 2010. În schimb, au existat ani cu temperaturi scăzute, cu minus zece grade Celsius în luna noiembrie, precum în anii 1973, 1983, 1988, 1993 și 1995.

Astfel, luna noiembrie este una de tranziție meteorologică în România, cu schimbări semnificative de la temperaturi toamnatice la vreme rece și chiar ninsori spre finalul lunii. Este important ca oamenii să fie pregătiți pentru aceste schimbări și să se adapteze corespunzător la noile condiții meteorologice, în special în ceea ce privește echipamentul și îmbrăcămintea adecvată sezonului rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare