ANSVSA modifică Legea Porcului: creșterea și sacrificarea porcinelor din gospodării sunt permise cu anumite condiții

LEGE. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut modificări în ceea ce privește regulile referitoare la creșterea și sacrificarea porcinelor din gospodării. În temeiul acestor modificări, oamenii pot continua să-și crească și să-și sacrifice porcii în gospodărie, dar și să îi vândă, cu condiția să respecte anumite reglementări.

Potrivit comunicatului ANSVSA, noile reglementări impun ca porcii să fie examinați de un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, care va completa o fișă de examinare clinică. Această fișă va certifica starea de sănătate a animalului, care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Aceste măsuri au ca scop evitarea mișcării animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

Regulamentul ANSVSA este în concordanță cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023 și face parte dintr-un efort de a susține creșterea tradițională a porcilor în gospodăriile rurale și a proprietarilor de porci. Aceste schimbări permit oamenilor să își continue practicile tradiționale legate de creșterea și sacrificarea porcinelor în gospodărie.

Cu aceste modificări, ANSVSA oferă claritate și asigură o abordare echilibrată care să țină cont de atât de preocupările de sănătate publică, cât și de tradițiile rurale. Aceste schimbări au fost luate în urma dezbaterilor publice și a consultării specialiștilor din domeniul zootehniei.

Astfel, creșterea și sacrificarea porcinelor din gospodărie în scopul consumului familial rămân permise, dar cu reguli suplimentare care să asigure sănătatea animalelor și să prevină răspândirea PPA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare