Anul 2024, marcat de oportunități electorale

POLITIC. Într-un context politic fără precedent, anul 2024 aduce cu sine multiple scrutine, reprezentând un moment crucial pentru viitorul țării. Într-o serie de alegeri rare în ultimii 10 ani, cetățenii vor fi chemați la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, primari, consilieri locali, parlamentari și președintele țării.

Acest proces democratic poate implica patru sau chiar cinci scrutine, în funcție de necesitatea unui tur doi pentru alegerile prezidențiale și de posibila comasare a unora dintre acestea. Prima confruntare electorală va avea loc în luna iunie, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, marcând un examen important care ar putea influența alianțele viitoare.

Deși partidele aflate la guvernare, PSD și PNL, au decis să urmeze calea separării în competiția electorală, inițial fiind luate în calcul candidaturi pe liste comune, opoziția își consolidează forțele pentru a forma alianțe alternative. Un exemplu este Alianța Dreapta Unită, compusă din formațiunile de centru-dreapta USR, Forța Dreptei și PMP, care au decis să meargă pe liste comune și să susțină un candidat unic la alegerile prezidențiale.

În cadrul opoziției, se conturează și un pol suveranist, adunând opt formațiuni în jurul AUR. Primul test electoral important va avea loc pe 9 iunie, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, iar pentru alegerile locale se avansează data de 29 septembrie. Datele pentru alegerile parlamentare și prezidențiale rămân subiect de discuție în cadrul coaliției de guvernare PSD-PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare