Apel către comunitate pentru salvarea casei sculptorului Ion Vlasiu

PATRIMONIU. Deputatul social democrat Dumitrița Gliga a lansat un apel urgent pentru salvarea casei sculptorului Ion Vlasiu din Bistra Mureșului, într-o postare pe pagina sa de Facebook. Anunțul vine ca un pas important în demersurile Consiliului Județean Mureș pentru a proteja și a conserva reședința de vară a celebrului artist plastic.

„Cu o bucurie imensă, vreau să vă informez că s-au inițiat demersuri pentru achiziționarea casei din Bistra Mureșului de către Consiliul Județean Mureș. În prezent, casa este îngrijită cu grijă de Paraschiva Cotruș, o localnică în vârstă de peste 80 de ani, care este o adevărată poveste vie a locului și care poate oferi detalii despre fiecare aspect al vieții și creației artistului. Susținem cu toții eforturile Consiliului Județean și sperăm că acestea vor fi finalizate cu succes cât mai curând posibil, pentru a conserva și a valorifica moștenirea culturală a lui Ion Vlasiu, unde acesta și-a petrecut o mare parte din viață lucrând la operele sale”, a declarat deputatul Dumitrița Gliga.

Potrivit informațiilor prezentate în aceeași postare, reședința din Bistra Mureșului găzduiește o serie de artefacte importante ale artistului, de la documente la opere de artă. „În atelierul său, rămân sculpturi și manuscrise, așa cum le-a lăsat maestrul când a plecat în eternitate în 1997: peste 100 de lucrări, inclusiv sculpturi din gips, piatră și lemn, precum și picturi, vase din ceramică tradițională și oale realizate din ceramica neagră de Deda, plus biblioteca sa personală cu peste 100 de volume. Grădina, de asemenea, joacă un rol crucial în creația sa, adăpostind trei ansambluri sculpturale impresionante: „Cartea de piatră a proverbelor” (un drum cu pietre inscripționate cu 10 proverbe populare), „În eternitate” (un loc de meditație cu pietre verticale) și plăcile de piatră, oferind vizitatorilor o experiență unică în mijlocul naturii și artei”, a adăugat Dumitrița Gliga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare