ARTĂ ȘI BANI – Cât costă grupul statuar Şcoala Ardeleană, care va fi amplasat în Piața Victoriei din Tîrgu Mureş, în locul bustului lui Bălcescu
LUCRARE MONUMENTALĂ. Grup statuar cu patru personaje de 2 metri și jumătate înălțime, încadrate de două coloane care susțin fragmentele unei bolți (element arhitectural ce simbolizează o poartă romană – rădăcinile latine) și așezate pe-un soclu. Școala Ardeleană: Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu. Bronz, vreo 2 tone. Să reziste timpului.
Artă, lucrare a sculptorului mureșean Ioan Vasile Grama. Trebuie finalizată și montată „undeva” în zona Cetății Medievale din Tîrgu Mureș (artistul își vede lucrarea amplasată în piațeta de la intrarea dinspre Bulevardul Cetății în Cetatea Medievală). Termen: (dacă-i cu aniversarea Centenarului Marii Uniri, normal) până la 1 decembrie 2018.
Până acum s-au avansat atâtea sume și atâtea surse de finanțare de te ia amețeala. De aceea, vă spunem prețul exact pe care-l va plăti municipalitatea, din bugetul public al orașului.
Povestea grupului statuar
Aprobarea amplasării în zona Cetăţii Medievale din Tîrgu Mureş a unei statui care să-i reprezinte pe corifeii Şcolii Ardelene datează din 25 februarie 2016 (exprimată printr-o Hotărâre a Consiliului Local – nr. 76).
Şcoala Ardeleană, cunoscută și sub denumirea Mișcarea Iluministă Transilvană, a fost o importantă mişcare culturală apărută la sfârșitul secolului al XVIII-lea și a fost generată de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică (act în urma căruia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma). Reprezentanţii Şcolii Ardelene au argumentat teza latinismului (conform căreia românii transilvăneni sunt descendenţii direcţi ai coloniştilor romani din Dacia) și au introdus grafia latină în limba română, în locul celei chirilice.
În variantă simplificată, motivația amplasării în Tîrgu Mureș a unui grup statuar care îi reprezintă pe corifeii Școlii Ardelene constă în faptul că unul dintre cei trei mari cărturari iluminiști care au pus bazele culturii românești, Petru Maior, a fost protopop de Reghin și se acreditează ideea că s-ar fi născut în Tîrgu Mureș (după alți cercetători, s-ar fi născut în satul Căpușu de Câmpie – comuna Iclănzel, jud. Mureș).
În fine, să revenim la decizia din 2016. Nu s-a făcut nimic în acel an, dar asta n-ar trebui să-i surpindă pe localnici, întrucât în Tîrgu Mureș există o serie de hotărâri de consiliu cu privire la edificarea unor statui care nu au fost puse în practică (sigur, ăsta-i un fapt penal, primarul având, conform legii, obligația de a pune în aplicare/executa hotărârile forului deliberativ, însă asta nu pare a interesa pe nimeni din cei plătiți să vegheze la respectarea legii): monumentul eroilor din decembrie 1989; cardinalul Iuliu Hossu; generalul Ștefan Guşă, Sütő András, monumentul pentru temerarii naturii, Bodor Péter, Bethlen Gábor.
În fine, pe la sfârșitul anului 2017, în 6 decembrie, în virtutea Centenarului Marii Uniri, a fost anunțat concursul pentru desemnarea artistului care va realiza grupul statuar. Jurizarea proiectelor a fost încheiată în 25 ianuarie 2018, iar anunțarea rezultatului final, în 30 ianuarie 2018.
Câștigător, un artist localnic: sculptorul Ioan Vasile Grama (60 de ani, născut în satul Șerbeni – comuna Beica de Jos, jud. Mureș). Conform proiectului acestuia, grupul ar cuprinde patru personaje, cei patru corifei ai Școlii Ardelene (Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu).
Grama este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Sculptură, promoţia 1982, și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (din 1997). În județul Mureș, sculptorul a făcut mai multe lucrări monumentale: busturile din bronz ale lui Alexandru Papiu Ilarian – din comuna Papiu Ilarian (fosta Budiul de Câmpie) și de la Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș – și Petru Maior – din Ceaușu de Câmpie -, Monumentul foștilor deținuți politici – din Tîrgu Mureș – și statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe – din Sângeorgiu de Mureș.
Cât costă, de fapt
În 2017, în bugetul municipiului Tîrgu Mureș, proiectarea, confecționarea și montarea grupului de statui Școala Ardeleană costa 1.350.000 de lei (500.000 lei din bugetul anual și 850.000 lei din credite angajament). În 2018, conform fundamentării bugetului orașului, prețul lucrării artistice a fost ridicat la o cotă mai apropiată de adevăr, respectiv 3 milioane de lei (350.000 lei din bugetul public și 2.650.000 lei din credite angajament).
Tot în 2018, aceeași creație artistică, a fost inclusă și în capitolul “Proiecte din fonduri externe nerambursabile” pe care municipalitatea estima să le implementeze în acest an, fiind inclusă la capitolul care se referă la finanțări cu ocazia Centenarului Marii Uniri, cu suma de 1,6 milioane de lei. Dacă încă n-ați înțeles nimic din bâlbâiala asta continuă a autorității publice care gestionează și bugetul orașului, nu vă impacientați, lămurim problema.
În 14 august 2018, primarul Dorin Florea, din postură de reprezentant al autorității publice locale, a semnat contractul cu firma sculptorului Ioan Vasile Grama (Monart 58 SRL). Conform acestuia, proiectarea, confecționarea și montarea grupului statuar Școala Ardeleană va costa municipalitatea 2.521.008,40 lei + TVA (echivalentul a peste 542.000 de euro + TVA).
Termenul de execuție este de 11 luni de la data emiterii ordinului de începere (totuși, public și la nivel oficial, s-a avansat data de dezvelire a grupului statuar în preajma sau chiar în ziua de 1 decembrie 2018, data celebrării Centenarului Marii Uniri).
Deși inițial s-a decis amplasarea grupului statuar Școala Ardeleană în Piața Cetății, de dată recentă s-a decis modificarea amplasamentului. Astfel, lucrarea lui Grama urmează a fi amplasată în Piaţa Victoriei, în locul bustului lui Nicolae Bălcescu (cu care nu s-a anunțat ce se va face – varianta oficială este că lucrarea „va fi stramutată într-o altă locaţie propusă și aprobată printr-o viitoare Hotărâre a Consiliului Local”).
Cătălin VISCHI