Astronomii au aflat cum se formează quasarii, cele mai luminoase obiecte din Univers. Unii strălucesc de un trilion de ori mai mult decât Soarele

ASTRONOMIE. Astronomii au confirmat, pentru prima dată, sursa quasarilor, cele mai luminoase obiecte din Univers, care au o energie colosală și provoacă dispariţia galaxiilor, scrie AFP.

Quasarii sunt printre cele mai extreme entităţi din Univers, unele strălucind de un trilion de ori mai mult decât Soarele. Găzduite în inima galaxiilor, ele sunt alimentate de găuri negre supermasive, care, înghiţind gaze, emit radiaţii intense.

Încă de la descoperirea quasarilor, în anii 1950, teoria a fost că aceştia se formează atunci când două galaxii se ciocnesc. Dar, din lipsă de dovezi, originea acestor mastodonţi cereşti a rămas un mister. O echipă internaţională de astronomi susţine că a găsit „dovada solidă” că quasarii rezultă într-adevăr din ciocnirea a două galaxii, un fenomen care eliberează cantitatea imensă de energie necesară.

Aceasta este soarta pe care ar putea să o aibă într-o zi Calea Lactee, pentru că galaxia Andromeda, vecina noastră, „se îndreaptă spre noi cu aproximativ 200 de kilometri pe secundă”, avertizează Clive Tadhunter, unul dintre autorii studiului publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, citat și de news.ro.

În acest ritm, cele două galaxii s-ar putea ciocni în aproximativ 5 miliarde de ani şi ar putea provoca un quasar. Împingând gazul în jurul său, quasarul împiedică formarea oricărei stele noi, cufundând galaxiile „în chinurile morţii”, continuă cercetătorul.

Studiul a comparat observaţiile a 48 de galaxii cu quasari centrali cu cele ale altor 100 de galaxii care nu au quasari. Conform rezultatelor, galaxiile care găzduiesc aceste formațiuni au avut de trei ori mai multe şanse decât altele să se fi ciocnit.

Quasarii sunt „ca nişte balize” în Univers, pe care puternicul telescop spaţial James Webb le-ar putea detecta în viitor până în epocile sale îndepărtate, speră omul de ştiinţă.

Sursa digi-world.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare