AU REUȘIT – Primul transplant de cord din anul 2022 realizat la Târgu Mureș de echipa condusă de dr. Horaţiu Suciu: beneficiară, o adolescentă de 16 ani

TÂRGU MUREȘ, PRIMUL TRANSPLANT DE CORD DIN 2022. Sâmbătă, 30 aprilie 2022, în jurul orei 14.00, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, echipa condusă de medicul mureșean prof. dr. Horațiu Suciu a reușit primul transplant de cord din anul 2022.

 

Prelevarea cordului a început în cursul dimineţii, la ora 10.00, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, victimă a unui politraumatism cranian. Prelevarea inimii a fost efectuată de o echipă de chirurgi de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș, condusă de dr. Radu Bălău, iar cordul a fost transportat la Târgu Mureș pe calea aerului, cu un elicopter SMURD, unde a ajuns la ora 13.55.

 

Receptorul este o pacientă în vârstă de 16 de ani, din județul Giurgiu, aflată pe lista de așteptare de peste un an și care se afla într-o stare clinică de insuficiență cardiacă în stadiu foarte avansat, în iminența unei morți subite.

 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a precizat că “intervenția chirurgicală de transplantare a durat 4 ore și 30 minute și s-a încheiat cu succes”, iar echipa medicală anticipează o evoluție postoperatorie favorabilă.

 

Andrada VLAS

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare