Aurora boreală – spectacol ceresc ce a uimit Europa și România (foto)

FENOMEN. Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale oferite de cer, a surprins ieri seara, 5 noiembrie 2023, locuitorii din România și alte țări europene. Fenomenul a luat forma unei “draperii” roșii ce coboară din cer, oferind privitorilor un spectacol cu adevărat uluitor.

Acest eveniment uimitor a putut fi admirat în mai multe țări din Europa, inclusiv Ungaria, Bulgaria, Italia și, desigur, România. Aurora boreală este de obicei vizibilă în zonele cu latitudini mari, în special în apropierea Cercului Polar, așa că prezența ei în România a fost cu adevărat remarcabilă.

Cauza acestui spectacol natural neobișnuit a fost o furtună solară recentă. Furtunile solare pot declanșa reacții complexe în atmosfera Pământului, care duc la apariția acestor lumini hipnotizante. Particulele încărcate din vântul solar interacționează cu câmpul magnetic al Pământului și provoacă lumini strălucitoare de diferite culori, în funcție de tipul de gaz prezent în atmosferă.

Românii au fost norocoși să fie martorii acestui fenomen rar, iar relatări și fotografii au fost înregistrate din mai multe zone ale țării. Oameni din Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Ialomița, Tulcea și multe altele au împărtășit imagini uluitoare ale draperiei roșii care acoperea cerul, făcând acest eveniment și mai memorabil.

În Târgu-Mureș (Sângeorgiu de Mureș) acest fenomen a fost foarte puțin vizibil cu ochiul liber dar cu o camera de fotografiat performantă sau cu telefonul, s-a putut obesrva parțial:

Aurora boreală este cu siguranță unul dintre acele momente în care natura ne arată cât de minunată și surprinzătoare poate fi. Pentru cei care au avut șansa de a o vedea, acest spectacol va rămâne o amintire de neuitat, iar pentru mulți alții, este o mărturie a frumuseții și complexității universului în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare