Aurul atinge un prag istoric în contextul schimbărilor economice globale

INVESTIȚII. Joi, pe 22 martie, prețul aurului a înregistrat o creștere neașteptată, depășind pentru prima dată pragul istoric de 2.200 de dolari pe uncie. Această evoluție spectaculoasă vine ca urmare a anunțului făcut de Rezerva Federală Americană privind perspectivele pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an, sugerând că oficialii Fed nu sunt îngrijorați de recenta creștere a inflației.

La Bursa din Singapore, prețul spot al aurului a crescut cu 1,6%, atingând nivelul remarcabil de 2.220,89 dolari pe uncie. Cu toate acestea, în ciuda acestui vârf, prețul a scăzut ușor în jurul orei 7:15 a.m., situându-se la 2.202,31 dolari. În timp ce bursele asiatice și Bursa de la New York au înregistrat noi creșteri, dolarul american s-a depreciat, subliniind încrederea investitorilor în aur.

De la mijlocul lunii februarie și până în prezent, prețul aurului a înregistrat o creștere impresionantă de aproape 12%, reflectând așteptările legate de o politică monetară americană mai relaxată. Acest mediu de relaxare a politicii monetare conduce în mod obișnuit la deprecierea dolarului și generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, mai ales în contextul accentuării riscurilor geopolitice.

Reducerile de dobândă din partea Fed sunt favorabile aurului, deoarece, într-un mediu de dobânzi mai scăzute, aurul devine o opțiune mai atractivă comparativ cu alte plasamente. Acest lucru este susținut și de achizițiile masive de către băncile centrale de pe piețele emergente, în special China, care contribuie la consolidarea poziției aurului ca valoare de siguranță într-un peisaj economic incert.

Situația geopolitică și de securitate globală, marcată de conflictele din Ucraina și Fâșia Gaza, adaugă încă o dimensiune la atractivitatea aurului. În plus, efectele inflației și ale politicilor monetare post-COVID contribuie la volatilitatea și creșterea valorii aurului pe piețele internaționale.

Deși aurul este asociat cu bogăția și stabilitatea, trebuie să ne amintim și de costurile umane și sociale ale exploatării acestui metal prețios. Africa de Sud, una dintre cele mai importante surse de aur din lume, este un exemplu elocvent în acest sens. Cu toate că regiunea este bogată în resurse, populația locală trăiește adesea în sărăcie, iar condițiile de muncă din minele de aur sunt deseori dure și periculoase.

Mina Mponeng din Africa de Sud, cea mai adâncă mină din lume, reprezintă o sursă semnificativă de aur, dar exploatarea acesteia vine la un cost ridicat pentru lucrătorii din mină. Cu toate acestea, bogățiile naturale ale Africii de Sud continuă să fie dorite și disputate de multe puteri globale.

În concluzie, creșterea prețului aurului la nivel mondial reflectă nu doar schimbările în politicile economice și monetare, ci și complexitatea și interconectivitatea problemelor geopolitice și sociale la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare