AUTOSTRADA – Lotul Chețani – Câmpia Turzii, ultimul nefinalizat din A3, are o alocare financiară în 2022 de peste 153 de milioane de lei

0
453

BUGET 2022.  Lotul Chețani – Câmpia Turzii (15,7 km), ultimul nefinalizat din A3, are o alocare financiară în 2022 de 153,13 milioane de lei, proiectul beneficiind de a 7-a cea mai mare alocare financiară dintre proiectele rutiere incluse pentru finanțare în proiectul de buget al Ministerului Transporturilor. Contractul de execuție al tronsonului (cu o asociere de firme al cărei lider era Straco, firmă insolventă), atribuit în 2015 și cu lucrări demarate în 2016, a fost rezilitat de CNAIR când constructorul avea circa 38% stadiu fizic realizat și nu mai avansa deloc de luni bune, fiind în incapacitate de plată.

 

CNAIR a organizat o nouă licitație pentru execuția restului de lucrări, cu o valoare estimată de 383.438.056,05 lei + TVA și durata de realizare de 21 de luni (3 luni pentru perioada de proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor). Au depus oferte trei asocieri de firme, iar atribuirea este în evaluare. Ca și în cazul celorlalte proiecte rutiere a căror finanțare a fost inclusă în bugetul pe 2022, lotul este subfinanțat cu 15 milioane de lei, față de estimările necesare (acestea se ridică la 168,92 de milioane de lei).

 

Conform Ministerului Transporturilor, strategia investițională pentru perioada 2022-2025 a inclus în priorități finalizarea lucrărilor obiectivele/proiectele de investiţii aflate într-un stadiu avansat de realizare şi demararea unor lucrări din rețeaua TEN-T (a căror finanţare este asigurată din fonduri nerambursabile şi fonduri rambursabile).

 

Printre proiectele de autostrăzi care vor intra etapizat în execuție în perioada 2022-2025, este cuprins și proiectul Târgu Neamţ – Târgu Mureş (cu completarea studiilor de fezabilitate).

 

În 2021, printre autostrazile aflate în execuție a fost finalizat și dat în trafic (înainte de termenul contractual) și secțiunea Târgu Mureș – Ungheni (sector 1C) din Autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş, executat de Strabag.

 

Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ