AUTOSTRADA TRANSILVANIA – Tronsonul Ungheni – Târgu Mureș, calvarul unei contract care se (re)semnează la 5 ani de la inițierea procedurii

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ. Astăzi, 29 mai 2020, în Târgu Mureș și în prezența prim-ministrului și a trei miniștri din Guvernul Orban se (re)semnează contractul de execuție a unui tronson de 4,5 kilometri din Autostrada Transilvania, cel situat între orașul mureșean Ungheni (undeva în zona nodului de lângă Aeroportul Transilvania) și municipiul Târgu Mureș (în zona mall-ului Promenada).

 

“Tronsonul de miere”, pentru care zeci de firme s-au luptat vreme de 5 ani să-l realizeze, care a fost semnat, reziliat și, iată, acum va fi resemnat. Urmează povestea unei cronologii reale ale acestei lucrări de infrastructură licitată și relicitată, dar rămasă la stadiul de execuție de… 0%.

 

Cronologia unui calvar

 

În urmă cu mai bine de 5 ani, la 11 martie 2015, instituția statului care gestionează lucrările de infrastructură rutieră (pe atunci se numea Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – CNADNR -, acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR) semna contractul de execuție pentru construirea a 4,5 kilometri de autostradă pe tronsonul Ungheni – Târgu Mureș şi a 4,7 kilometri de drum de legătură (cu 4 benzi despărțite de parapet) cu câștigătorul licitației, asocierea de firme gălățene Lemacons & Vega 93 & Arcada Company.

 

Cele trei firme autohtone s-au angajat să finalizeze lucrarea în 12 luni (cu garanție de 2 ani), contra sumei de 180 milioane de lei + TVA. Pentru că la un an (!) de la semnarea contractului statul nu a emis ordinul de începere a lucrărilor, în 5 aprilie 2016 asocierea de firme românești au reziliat unilateral contractul. Atunci se spunea că CNADR era în stare să-i țină pe gălățeni încă un an fără să emită ordinul de începere a lucrărilor, până se plictisesc să aștepte.

 

Lucrarea a fost relicitată în 21 octombrie 2016, dar de această dată la o sumă cu 100 de milioane de lei mai mare, estimarea valorii la a doua licitație fiind de 284,91 milioane de lei + TVA (în total, spre 75 de milioane de euro, la acea vreme) și termenul de execuție mai mare cu o jumătate de an (18 luni), drept e că și garanția a fost extinsă de la 2 ani la 9 ani). Termenul limită pentru ofertare stabilit inițial (7 decembrie 2016) a fost împins până la sfârșitul primăverii din 2017 (6 martie), iar la licitație s-au înscris 12 concurenți, fiind cel mai disputat proiect de infrastructură rutieră (“tronsonul cu miere”, spuneam).

 

În 15 noiembrie 2017 a fost anunțat câștigătorul: Strabag SRL, cu 192 de milioane de lei + TVA. Au urmat contestații (oferta Strabag a fost descalificată și a fost anunțat alt câștigător! – Itinera & Retter, cu 210 milioane de lei + TVA), procese (Strabag a contestat decizia) și s-au mai scurs 2 ani și jumătate până la sentința definitivă (care a dat câștig de cauză Strabag).

 

A rămas să execute Strabag, au decis instanțele de judecată, iar astăzi, 29 mai 2020, la 5 ani și două luni de la semnarea primului contract, se semnează noul contract de execuție, între șefa CNAIR, Mariana Ioniță, și șeful Strabag, Heimo Otto Oberwinkler (foto mic stânga). Dacă autoritățile statului (CNAIR) o să emită și ordinul de începere a lucrărilor (măcar în luna iulie 2020), tronsonul Ungheni – Târgu Mureș și drumul de legătură ar trebui să fie finalizate în decembrie 2021.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare