Avertizare meteo – ploi și grindină în 17 județe, cantități de apă peste 50 l/mp – COD GALBEN

METEO. Meteorologii avertizează populația din 17 județe din România asupra unor condiții meteorologice extreme, ce includ ploi abundente și căderi de grindină. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), fenomenele meteorologice periculoase vor fi însoțite de rafale de vânt și descărcări electrice și se vor manifesta până joi, 30 mai.

În intervalul 28 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 20:00, se prognozează că aria ploilor va se extinde treptat și va acoperi majoritatea teritoriului țării. Aceste ploi vor fi în special sub formă de averse, însoțite de descărcări electrice și, pe alocuri, de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

Potrivit informării meteorologice emise de ANM, sunt așteptate cantități semnificative de apă, în special în intervaluri scurte de timp sau prin acumulare. Astfel, se estimează că vor fi înregistrate cantități de apă cuprinse între 15 și 25 l/mp, iar local se pot înregistra și peste 40 l/mp.

Pentru avertizarea populației cu privire la aceste fenomene meteorologice periculoase, ANM a emis un Cod Galben de ploi însemnate, valabil în 17 județe, în intervalul 28 mai, ora 16:00 – 29 mai, ora 16:00. Fenomenele vizate includ cantități semnificative de apă, care pot pune în pericol anumite zone.

Județele aflate sub avertizarea Cod Galben în totalitate sunt Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea și Covasna. De asemenea, parțial vor fi afectate județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău.

Meteorologii recomandă cetățenilor să fie precauți și să ia măsuri de siguranță în timpul acestor condiții meteorologice nefavorabile. Este important să evite deplasările în zonele cu risc ridicat de inundații sau alunecări de teren și să se asigure că sunt informați despre evoluția vremii prin surse oficiale și actualizate.

Această avertizare meteo reprezintă un apel la responsabilitate și precauție din partea autorităților, cu scopul de a proteja viața și proprietățile cetățenilor. Este esențial ca populația să fie pregătită și să reacționeze prompt în fața acestor fenomene meteorologice extreme pentru a minimiza potențialele daune și riscuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare