Avertizări meteo de itemperii: România în fața unui nou val de fenomene extreme

METEO. Fenomenele meteorologice extreme continuă să pună la încercare România, cu specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) lansând noi avertizări de cod portocaliu pentru furtuni. Sfârșitul lunii august aduce o combinație tumultuoasă de temperaturi ridicate și fenomene atmosferice învolburate, ceea ce presupune că românii vor mai trebui să aștepte puțin până când vremea va reveni la normal, iar prudența va fi esențială pentru menținerea sănătății.

Alerte pentru fenomene meteo de intensitate ridicată

Prima atenționare de tip cod galben intră în vigoare marți, 29 august, în intervalul orar 10:00 – 16:00. În acest timp, meteorologii prevăd o vreme instabilă în sud-vestul țării, cu averse, descărcări electrice, vânturi sporadice (rafale de 55…65 km/h), vijelii și posibil grindină. Cantitățile de apă se vor situa între 25 și 30 l/mp, cu izolate valori peste 40 l/mp, conform informațiilor furnizate de ANM.

O altă avertizare de cod galben este în vigoare între orele 16:00 și 21:00. În acest interval, instabilitatea atmosferică se va manifesta în Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului, Transilvania, Carpații Occidentali și Meridionali. Se așteaptă intensificări de vânt (rafale de 55…65 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și potențial grindină. Cantitățile de apă pot atinge între 25 și 30 l/mp, cu posibilitatea depășirii valorii de 35 l/mp, informează specialiștii în meteorologie.

A treia avertizare, de această dată cod portocaliu, este valabilă în aceeași plajă orară 16:00 – 21:00, în ziua de 29 august 2023. Acest cod portocaliu vizează Banatul, jumătatea vestică a Olteniei și sud-vestul Transilvaniei. Specialiștii ANM prezic perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cu intensificări puternice ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și potențial grindină. Se așteaptă și cantități semnificative de apă, cu valori între 35 și 40 l/mp, izolate între 50 și 60 l/mp.

Extinderea avertizărilor de vreme severă

Din păcate, codurile portocaliu și galben pentru condiții meteorologice adverse vor persista și miercuri, 30 august, până la ora 12:00. Afectate vor fi regiuni precum Maramureș, Transilvania, Crișana, Muntenia și vestul Olteniei. ANM avertizează că aceste zone vor fi caracterizate de instabilitate atmosferică, cu averse, descărcări electrice, vânturi sporadice (rafale de 55…65 km/h) și posibil vijelii și grindină. Valori de precipitații între 25 și 30 l/mp, cu posibilitatea depășirii valorii de 40 l/mp.

De asemenea, meteorologii anunță că în mare parte din Oltenia, dar și local în vestul Munteniei și Carpații Meridionali, se vor înregistra perioade de instabilitate accentuată a atmosferei. Vor fi însoțite de averse torențiale, descărcări electrice și, în primele ore ale intervalului, intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), împreună cu posibile vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fluctua între 35 și 40 l/mp, cu posibilitatea izolată de peste 50 și 60 l/mp.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a oferit o perspectivă asupra acestor fenomene meteo extreme într-un interviu acordat Antena 3. “Mâine vorbim, în special, de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, în special în partea de sud-vest a țării, acolo unde va intra în vigoare și o avertizare meteorologică de cod galben, ce vizează intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, vijelii, cantități de apă care pot depăși 25-35 de litri pe metru pătrat. Instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în jumătatea de vest a țării pe parcursul nopții de marți spre miercuri. Până atunci vorbim de o vreme caniculară. Astăzi în aproape toată țara rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu ce vizează intensificarea și extinderea valului de căldură, disconfortul termic accentuat”, a subliniat Elena Mateescu în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare