Azomureș este pregătit pentru repornire

ENERGIE. În cadrul conferinţei regionale ”Caravana Cunoaşterii PNS 2023-2027” de săptămâna trecută de la Târgu Mureş, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a menționat cat de mult așteaptă reluarea producției de către Combinatul Azomureș și cât de afectați sunt fermierii români de pauza lui.

„Eu sunt beneficiarul reluării activităţii, nu este în portofoliul Ministerului Agriculturii, însă sigur că aştept foarte mult acest moment al declanşării activităţii concrete la Azomureş, în aşa fel încât fermierii români să beneficieze de îngrăşăminte. (…) Trebuie să înţelegem că îngrăşămintele sunt factori de producţie, dacă nu le ai şi nu le ai nici la timp, evident că producţia nu poate fi stimulată. În absenţa acestor elemente pe care le ia planta şi pe care le foloseşte şi apoi le găseşti în rezultatul de producţie, categoric, da, această oprire de a activităţii a afectat fermierii români. I-a afectat pentru că nu au găsit, n-au găsit rapid alternativa, i-a afectat pentru că e mai scump, i-a afectat pentru că îngrăşămintele au ajuns târziu. Aici trebuie să fie foarte bine înţeles, în agricultură nu trebuie să pierzi niciun moment. Dacă astăzi planta îţi cere îngrăşăminte, trebuie să le dai astăzi, că mâine s-ar putea să le dai degeaba”, a precizat ministrul Petre Daea.

Ovidiu Maior – purtătorul de cuvânt al Azomureş, a declarat săptămâna trecută că deși producţia de îngrăşăminte este oprită, instalaţiile de pe platformă sunt pregătite pentru repornire oricând, în cazul în care contextul economic pe piața gazelor şi a îngrășămintelor redevine favorabil.

Anul trecut Azomureş, a funcţionat două luni, după ce, în luna decembrie 2021, a decis oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţurilor ridicate la energie.

Reprezentantul Azomureş a precizat că datorită investițiilor în modernizarea unor instalaţii şi echipamente din Azomureș, platforma se menține activă.

Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare