BAC 2024: cum se desfășoară probele scrise din sesiunea iunie – iulie

BACALAUREAT 2024. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat din 2024 au început la ora 9:00, cu accesul elevilor permis în săli pe baza unui act de identitate valid până la ora 8:30. Această sesiune de examene, desfășurată între 1 și 5 iulie, implică participarea a peste 134.000 de absolvenți de clasa a XII-a din întreaga țară.
La prima probă, subiectele au fost distribuite la ora 9:00, iar candidații au avut la dispoziție trei ore pentru a le rezolva. Subiectele vor fi disponibile pe EDU.ro în jurul orei 12:00, iar baremul de corectare va fi publicat în jurul orei 15:00 pe site-ul subiecte.edu.ro.

Organizarea examenului
Elevii au la dispoziție trei ore pentru redactarea lucrărilor, începând din momentul distribuirii subiectelor în sala de examen. Cei care au obținut aprobare din partea comisiilor județene, conform procedurilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, auz și tulburări de neurodezvoltare, pot beneficia de o prelungire de până la două ore.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații trebuie să folosească doar cerneală sau pastă albastră, iar pentru scheme și desene vor utiliza creion negru. La probele scrise de Matematică și Geografie sunt permise doar instrumentele de desen. Hârtia utilizată în examen va fi doar cea distribuită oficial în săli.

Reguli stricte
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, precum și a dispozitivelor electronice de calcul, stocare de informații sau comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii nu au voie să aibă manuale, dicționare, notițe sau însemnări.

Candidaților le este strict interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită sau să schimbe foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale. Cei surprinși în astfel de situații vor fi eliminați din examen și nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Supraveghere audio-video
Pe durata probelor, toate sălile de examen vor fi supravegheate audio-video pentru a asigura corectitudinea desfășurării examenului.

Participarea la prima probă
Luni, 1 iulie 2024, 134.000 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care 119.000 din promoția curentă și alți 15.000 din seriile anterioare, susțin prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat la Limba și literatura română.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2024
Luni, 1 iulie 2024: Limba și literatura română
Marți, 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
Joi, 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării (opțiuni: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie, Psihologie)
Vineri, 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale)

Rezultate și contestații
Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie 2024, până la ora 12:00, atât în centrele de examen, cât și online. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi între orele 12:00 și 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe 12 iulie 2024. Conform regulamentului GDPR, rezultatele vor fi afișate prin anonimizarea numelui și prenumelui candidatului, folosind coduri.

Candidații au fost așezați în bănci câte unul, în ordine alfabetică, și nu au voie să părăsească sala de examen mai devreme de ora 10:30. La ieșirea din săli, aceștia nu pot lua cu ei broșura cu subiecte sau ciornele.

Examenul de Bacalaureat 2024 se desfășoară sub reguli stricte și supraveghere atentă pentru a asigura corectitudinea și egalitatea șanselor. Respectarea acestor norme este esențială pentru ca fiecare candidat să-și poată demonstra cunoștințele și abilitățile în mod echitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare