BANI – Comunele mureșene au atras cele mai multe fonduri europene în 2017, pe locul 1 la nivel județean fiind comuna Gurghiu

PROIECTE. Într-un clasament național pe anul 2017 privind atragerea fondurilor europene de către comunitățile rurale, județul Mureș se situează pe locul 1, comunele mureșene reușind să atragă 20,68 milioane de euro, conform unui raport oficial al Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, structură a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
La nivel județean, comuna care a atras cele mai multe fonduri europene anul trecut este Gurghiu, cu 1,24 milioane de euro – este, practic, o palmă administrativă pe obrazul municipiului reședință de județ, Tîrgu Mureș, care anul trecut nu a atras niciun euro din fonduri europene, conform raportului aceleiași instituții.
Viceprimarul comunei Gurghiu, Kiss Tibor-Ștefan, a declarat pentru msnews că succesul administrației locale a constat din seriozitate, din inspirația de a-și alege consultanții (firme din municipiul Tîrgu Mureș – necunoscute sau ignorate de administrația condusă de Dorin Florea) și din norocul pe care l-au avut. “Știți cum se zice, fără noroc… Am avut proiecte câștigate și cu un punct deasupra liniei. Dar important e că am obținut fondurile și am reușit lucrări pe care altfel ne-ar fi fost greu sau imposibil să le finanțăm din bugetul propriu. A fost proiectul pentru reabilitarea şi extinderea Grădiniţei din Gurghiu (500.000 de euro), contracte pentru covoare asfaltice – reabilitări de drumuri, la Glăjărie, drumul spre Comori -, reabilitarea liceului silvic… ”, a declarat viceprimarul Kiss.
De altfel, primarul comunei, Laurențiu Boar (în foto), a declarat că unica șansă de dezvoltare a Gurghiului (care are în componență 10 sate „și multe probleme”) sunt fondurile europene, „toate cheltuielile cu aceste proiecte fiind suportate de bugetul local, dar după obținerea finanțării banii plătiți pentru studii de fezabilitate și proiectare sunt recuperate, fiind sume eligibile”.
msnews