Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș

OFICIAL – Despre primarul Florea și anul în care i-a „scutit” pe jumătate din mureșeni de plata taxelor și impozitelor locale

FAPT. A fost bine în anul 2013 în municipiul Tîrgu Mureș? În 2013, vă-ntreb. „Mi se șoptește-n cască” că primarul municipiului era tot Dorin Florea, acest guru al administrației. Deci, Florea primar, Tîrgu Mureș, anul 2013. Dacă în acel an, sigur, mă gândesc că vă mai amintiți câte ceva de atunci, că a trecut “decât” un cincinal „ceaușist”. Măcar taxele și impozitele vă mai amintiți dacă le-ați plătit.

 

Păi, dacă le-ați plătit, atunci faceți parte din jumătatea de „fraieri” buni contribuabili, pentru că – deși nu vi s-a spus până acum, din motivul lesne de înțeles, devoalat deja la nivel național la capitolul „Cum se manipulează informațiile din bugetul public” -, aflați că JUMĂTATE din plătitorii de taxe și impozite din municipiul Tîrgu Mureș n-au plătit nimic.

 

În anul 2013, de la nivelul municipiilor cele mai mici grade de colectare a taxelor și impozitelor locale s-au înregistrat în… atenție, bat tobele: municipiul Târgu Mureș (capitala județului Mureș). Cât de mic să fie, totuși, acest grad de colectare? E știut că de trei lucruri nu poți scăpa în viața asta, nici dacă ești ninja: de moarte, de Fisc și de taxele și impozitele Primăriei. Așadar, care a fost țeapa la bugetul local al municipiului în 2013? Mare. În 2013, gradul de colectare în municipiul Tîrgu Mureș a fost de 50,08%. Adică, cum? Jumătate au plătit, jumătate, nu? Exact.

 

Procentul vorbește de la sine. Provine din statistica OFICIALĂ a statului român (deținută, în acest caz, de Direcția Generală de Administrație Publică prin Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) – mă scuzați, am consemnat titulatura asta kilometrică doar de dragul celor din Primăria Tîrgu Mureș responsabili de imaginea de guru administrativ al primarului Florea, să nu se mai chinuie inutil să încropească drepturi la replică prin care să reinterpreteze evidențele.

 

La final, vă mărturisesc că am luat în calcul și ipoteticul fapt că am lipsit de pe planetă în 2013: o fi fost vreun cataclism, vreo derogare de la plata impozitelor și taxelor locale, ceva, orice care să explice această letargie? N-a fost nimic de genul ăsta. Un an ca oricare alt an, în care ăia cărora le pasă de municipiile pe care le administrează s-au străduit tare-tare de tot și au colectat sumele la bugetul local. Uite Caransebeșul, uite Megidia, tot în anul de grație 2013 (cu ghinion pentru jumătate din mureșeni), au colectat taxe și impozite la bugetul local în procent de… 100%. Adică se poate. A zis-o, în 2009, Adidas – când a promovat Torsion -, în consecință a devenit axiomă. Dacă vrei, poți. Trebuie doar să vrei.

 

De altfel, în 2008 (tot cu Florea primar), în Tîrgu Mureș gradul de colectare al taxelor și impozitelor locale a fost de 85%, în 2009 – 85,66%, în 2010 – 91,03%. Deci s-a putut. Ce s-a întâmplat în 2013? Primul an după alegerile locale? Nah, nu poate fi așa simplu… 2013, ziceam… o mențiune importantă în contextul acestei scrieri: la nivel național, în anul 2013, gradul de colectare al impozitelor și taxelor locale a atins cel mai înalt nivel din ultimii 6 ani, înregistrând o cotă de 85,38%. Și tocmai atunci în Tîrgu Mureș s-a atins cel mai scăzut nivel de colectare a taxelor și impozitelor la nivel local?

 

Cu ce ne-ajută informația asta (că-n 2013, procentul de colectare a taxelor și impozitelor locale de Primăria Tîrgu Mureș a fost dezastruos, cel mai mic din țară)? Să-nțelegem ceva important: unul din principalele motive pentru care unităţile administrativ-teritoriale (în cazul de față Tîrgu Mureș) au dificultăţi în acoperirea cheltuielilor programate este faptul că veniturile realizate sunt inferioare veniturilor programate la fundamentarea bugetului. Și că printre cauzele care generează situaţia aceasta este gradul redus de colectare al impozitelor şi taxelor locale.

 

Fără să vreau să bulversez la mijloc de săptămână proletară: ți-ai plătit taxele și impozitele în 2013? Întreabă-l și pe cel de lângă tine.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare