BANII PUBLICI – Operațiunea „Asfaltarea” în Tîrgu Mureș: 29 de milioane de euro în doi ani

CONTRACT. Site-ul oficial al administrației publice din Tîrgu Mureș, adică al Primăriei, e înțesat de comunicate care anunță victorios asfaltarea cu succes proletar a, de multe ori, unor străduțe de 300 de metri lungime.

 

În toate aceste comunicate publice e promovat exclusiv fostul viceprimar al municipiului, Claudiu Maior, acum aflat în dublă postură, de consilier personal al primarului Dorin Florea și de viitor candidat, fapt care nu se repercutează decât asupra principiului de fair-play politic, inexistent în România – adică, nu-i deloc corect să furi startul electoral și nici să îți promovezi pe bani publici imaginea politică, în detrimentul viitorilor candidați.

 

Indiferent de aceste aspecte colaterale – a introducerii cu forcepsul în conștiința publică a imaginii lui Maior și a dimensiunii lucrării (sloganul “Dimensiunea nu contează” s-a încetățenit de mult ca falsă axiomă) -, e bine și e necesar acest refresh al infrastructurii rutiere din municipiu. Ce nu e tocmai public, e valoarea. Adică banii cheltuiți din pușculița publică a orașului pentru Operațiunea Asfaltarea în Tîrgu Mureș. Să facem cuvenita îndreptare.

 

Cât costă și cine ia banii

 

Valoarea estimată a lucrărilor de intervenții și reparații a străzilor, trotuarelor, parcărilor și a lucrărilor edilitare (apă-canal) în Tîrgu Mureș a fost cuantificată într-un contract de tip acord-cadru între Primărie și asocierea de firme Astor Com & Citadin Prest, parafat în 22 august 2018. În cei doi, cât va dura contractul, municipalitatea Tîrgu Mureș a estimat că va plăti până la limita valorii de 134,4 milioane de lei (mai exact 134.453.781 lei) + TVA, sumă echivalentă cu aproximativ 29 de milioane de euro.

 

Lucrările se vor executa pe baza comenzii date de Primărie, în limita acestei valori, iar plata se face după recepționarea acestora, în timpul prevăzut în contract. Cine execută lucrările și, implicit, cine ia banii?

 

În primul rând asocierea este una clasică, cuplul Astor Com & Citadin Prest fiind unul sudat în executarea lucrărilor de asfaltare/întreținere străzi în muncipiu, cu numeroase contracte de acest fel, consemnate de arhiva Primăriei. Citadin Prest SA este firma care i-a aparținut lui Costin Lăurean (decedat în 2013) – cel care-n trecutul său a reclamat la fostul PNA (actualmente DNA) faptele de corupție săvârșite de gruparea din Primăria Tîrgu Mureș -, acum fiind administrată de fiul acestuia, Costin Iancu Lăurean.

 

Astor Com, un sereleu care e lider al asocierii de firme care va efectua asfaltările și restul lucrărilor edilitare în următorii doi ani, este controlată de Mihai Petrică Sala (deține 70% din acțiunile firmei, restul fiind în posesia soției sale, Maria Daniela Sala, care este și administrator) – Mihai Sala a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2012, la un an de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită (a unui expert care verifica lucrările efectuate de firma Astor Com la reabilitarea unor drumuri din Sovata, lucrările fiind finanțate din fonduri europene).

 

Simplificat, până în august 2019, cele două firme vor încasa (estimativ) 29 de milioane de euro. Să fie primit!

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare