BANII TĂI – Cât a costat concertul de folk „gratuit” din Târgu Mureș și ce contract a fost secretizat ilegal de administrația Florea

GRATIS PE BANI. Concertul de folk de la Cetatea Târgu Mureș din 26 octombrie 2019 a fost denumit de organizatori (Primăria Târgu Mureș) „Cenaclul, Folkul și Cetatea” și a fost susținut de opt folkiști (Ștefan Hrușcă, Adrian Ivanițchi, Dinu Olărașu, George Nicolescu, Doru Stănculescu, Sorin Minghiat, Mircea Bodolan și Marius Bațu).

 

Detalii: ca ness-ul, 3 în 1

 

Contractele au fost semnate în 9 octombrie 2019, de reprezentantul municipalității, primarul Dorin Florea, însă pentru trei manifestări diferite, care, chipurile, au avut loc în aceeași zi, la aceeași oră: „Au fost odată în Cenaclu”, „Târgu Mureș, oraș multicultural” și „Toamna în Cetate”.

 

Pentru artiști, contractele au fost semnate de firma care i-a impresariat cu ocazia acestui spectacol, Ministry of Sound SRL (administrată de Andreea Zenuța Tâlvan).

 

Cât au costat artiștii

 

Pentru acest spectacol de aproximativ 4 ore, administrația locală controlată de Dorin Florea (foto mic stânga) a plătit artiștilor, din bugetul orașului, suma de 127.300 lei (echivalentul a 26.800 de euro). În plus, spectacolul a mai generat cheltuieli ținute ilegal „la secret” (deocamdată), bani necesari pentru cazarea și masa artiștilor, pentru scenotehnică (scenă, sonorizare, lumini etc.) și pentru… prezentator.

 

Defalcat, Hrușcă a luat “frișca” financiară (25.000 de lei pentru concertul de 30 de minute, plus cazarea și masa pentru 7 persoane), Adrian Ivanițchi a încasat 4.800 de lei (plus cazare și masă), iar Olărașu, Nicolescu, Stănculescu, Minghiat, Bodolan și Bațu au încasat, la pachet, 97.500 de lei (sigur, plus cazare și masă pentru 15 persoane) – adică o medie de 16.250 lei/artist, însă, cel mai probabil din acest contract își reține și firma de impresariat comisionul.

 

Conchidem: total prestația artistică 127.300 lei. Plus cazare și masă pentru 23 de persoane, scenotehnică și prezentare. Concertul de folk de anul trecut (din 14 septembrie, organizat tot la Cetate), la care au fost prezenți 10 artiști folk și 3 artiști rock din vechiul Iris, solistul vocal Cristi Minculescu și instrumentiștii Valter Popa (chitară) și Doru „Boro” Borobeică (bass), a costat 270.000 lei (la fel, suma se referă exclusiv la plata prestației artistice).

 

Secretul plății prezentatorului „de casă”

 

Să staționăm puțin asupra acestui aspect: plata prezentatorului (eternul Ioan Chiorean) – măcar pentru că a generat de către angajatul/angajații responsabili în acest sens ai Primăriei Târgu Mureș comiterea infracțiunii numite abuz în serviciu (prevăzute în Codul penal) prin… secretizarea sumei plătite din bugetul orașului (care este constituit din bani publici, supuși transparenței necondiționate).

 

Practic, contractul prezentatorului Ioan Chiorean, semnat de firma care-l reprezintă în situații de acest gen (respectiv, sereleul Jazzactor din Corunca – administrat de cântăreața de jazz Anamaria Cristina Galea -, a cărui denumire a fost înscrisă greșit în contract, făcând-o mai dificil de detectat), este singurul din cele încheiate cu ocazia spectacolului de folk de la Cetate care are secretizată… și suma plătită.

 

Nota de plată: 2016-2018, peste 2 milioane de euro

 

În ultimii 3 ani – mai exact în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2018 -, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a dispus cheltuirea din banii orașului pentru concerte și paranghelii publice prezentate ca fiind “cu intrare gratuită” a sumei de peste 2 milioane de euro.

 

Suma exactă este de 9.206.611,27 de lei (transformată la cursul mediu al anilor 2016, 2017 și 2018 este echivalentul a 2.011.661 euro). Serviciul Monitoring al publicației msnews a cuantificat exclusiv cheltuielile/plățile contractelor plătite artiștilor (și deține dovezi oficiale în acest sens).

 

Banii au fost plătiți prin intermediul a 514 contracte semnate sau dispuse a fi semnate de primarul Dorin Florea. La această sumă, însă, se adaugă cheltuielile aferente organizării concertelor gratuite: servicii scenotehnice, cazarea și masa artiștilor, prezentare și alte cheltuieli de organizare. Iată, defalcat pe ani, banii plătiți pentru concertele gratuite din Târgu Mureș.

 

În 2016: 121 de contracte aferente spectacolelor gratuite organizate în Târgu Mureș și plătite din banii orașului care însumează, exclusiv pentru plata prestației artiștilor, 2.875.679,16 lei (echivalentul a 640.463 de euro, la cursul mediu anual BNR de 4,49 lei/euro).

 

În 2017, primarul Florea a semnat sau a dispus semnarea a 171 de contracte afrente spectacolelor gratuite organizate în Târgu Mureș și plătite din banii orașului care însumează, exclusiv pentru plata prestației artiștilor, 2.287.169,92 lei (echivalentul a 501.572 de euro, la cursul mediu anual BNR de 4,56 lei/euro).

 

În 2018, primarul Florea a semnat sau a dispus semnarea a 222 de contracte care însumează, exclusiv pentru plata prestației artiștilor, 4.043.762,19 de lei (echivalentul a 869.626 de euro, la cursul mediu anual BNR de 4,65 lei/euro).

 

Cătălin VISCHI

2 comments
  1. Pentru demontarea afirmatiilor mincinoase si tendențioase aparute pe pagina Dvs la articolul de mai sus
    va trimit link-ul ce dovedeste ca ceea ce ați afirmat este neadevărat și scris intenționat ca un atac descalificant la persoana mea. Contractul este public si cuprinde suma BRUTA a onorariului meu din care se scade IMPOZITUL si altele….
    https://tirgumures.ro/TRANSPARENTA/PRIMARIA%20TIRGU%20MURES%20SI%20SERVICIILE%20PUBLICE%20SUBORDONATE/Contracte/2019/10.%20Octombrie/contract_66255_2019.pdf

    1. D-le Ioan Chiorean, v-am răspuns și pe Facebook, acolo unde v-ați introdus mesajul, vă răspund același lucru și aici (pentru că nu vă cenzurăm nici măcar acasă la noi). Dacă sunteți actant în presa asta autohtonă, probabil v-ați dat seama că nu suntem amatori. Dacă nu v-ați dat seama, vă mărturisesc că am anticipat comentariul dvs. în urmă cu exact trei săptămâni. L-am așteptat din 5 noiembrie (când am fost informat despre modificarea făcută) și nu reacționam nici acum dacă nu v-ați fi băgat în seamă, intempestiv și agresiv, fiindu-mi rușine de rușinea dvs. care ar trebui să vă cuprindă mâine, într-o vreme, după ce publicăm în oglindă argumentele/documentele care dovedesc fără niciun dubiu că articolul are 100% acuratețe. E exact așa cum am scris, s-a făcut modificarea (desecretizarea) la o zi după apariția articolului, am considerat problema reglată prin revenirea la legalitate și n-am reacționat pentru că vă considerăm doar un pion mic-mic-mic în jocul de șah de tip barbut executat de cuplul de aur al administrației târgumureșene. Mai multe persoane ne-au rugat, însă, în urma comentariului dvs. impertinent și sovietic acuzator, să vă dăm o replică și-n ziarul on-line. Adică să vă facem de râs, dacă nu înțelegeți ce spun. Să râdă lumea, din nou, de cât de amatori sunteți. Și cine suntem noi să ne opunem voinței oamenilor? Așa că stați aproape, mâine e o nouă zi din viața tuturor – deși pare obositor să lupți să demonstrezi nereguli, minciuni, hoții, n-am obosit. Cu respect și c-un sfat (cazon): dacă faci pipi pe câmp și suflă vântul, urmărește direcția acestuia, altfel te uzi pe pantaloni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare